Utorak, 27 veljače, 2024

Dodatnih 500 KM političarima prst u oko svakom građaninu

Preporučeno

Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH juče je od Vlade FBiH zatražio da odmah poveća minimalnu platu, te, ako do toga ne dođe, najavio proteste.

To što je Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio budžet koji podrazumijeva i povećanje plate parlamentarcima, te ministrima Savjeta ministara BiH i članovima Predsjedništva BiH, i to za oko 500 maraka, predstavlja prst u oko svakom građaninu i radniku.

Tako glasi tek jedna od niza jučerašnjih oštrih kritika nakon što su političari dan ranije odlučili da svoje, ionako visoke, zarade dodatno “podebljaju”, u državi koja je na udaru najteže globalne ekonomske krize ovog vijeka.

Murisa Marić, izvršna direktorica u Udruženju građana DON Prijedor, podsjeća na nedavno povećanje minimalca, te dodaje da je skoro za toliko sada povećana plata političarima. Ona ističe da su političari donijeli zakone i da su ih prilagodili sebi, pa kad treba da svoje plate smanje, to “ne mogu”, ali ih mogu povećati.

Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača “Futura” iz Mostara, komentarišući povećanje plata političarima, ističe da je bahatost preblaga riječ.

“Morali bismo zaista koristiti mnogo grublje riječi kada je ovaj potez u pitanju. Umjesto da intervenišu na cijene goriva, hrane, da rade na reformama u zdravstvu, finansijama, obrazovanju, na svemu onome što nas može izvući iz krize, oni su sebi povećali plate. Mislim da je taj potez naljutio svakog radnog čovjeka u BiH”, naveo je Bago u izjavi za “Nezavisne novine”.

Upravo se čita:  SNSD-ov direktor šumskog gazdinstva optužen da je primio 5.000 KM mita, uz poruku: "To ćeš meni donijeti"

Podjednako je u kritici oštar i Selvedin Šatorović iz Saveza samostalnih sindikata BiH, koji ističe da su političari apsolutno odrođeni od građana koje navodno predstavljaju u institucijama.

“Generalno, ovo što je urađeno jeste prst u oko svakom građaninu i svakom radniku u BiH”, rekao je Šatorović za “Nezavisne novine”.

To će, kako je dodao, definitivno proći i u Domu naroda, jer “ne razlikuju se političari iz Predstavničkog doma od onih koji sjede u Domu naroda”.

“Definitivno, postoji ta dobro uvježbana koalicija stranaka koja nas plaši raznim sukobima, promjenama društvenih uređenja, a kada treba dovesti sredstva u vlastiti džep, tu postoji apsolutni koncenzus među njima”, rekao je Šatorović.

Dodao je da svaki građanin treba da se upita da li je u pitanju potpuno vrijeđanje inteligencije i devastiranje sistema vrijednosti u BiH.

“Dogovarati povećanje plate, a ne rješavati pitanja smanjenja ili ukidanja PDV-a na osnovne životne namirnice, ukidanja akciza na gorivo i još nam ispirati mozak na način da će tu razliku plate uplaćivati raznim udruženjima, to je u suštini klasični populizam”, rekao je za “Nezavisne novine” Šatorović.

Njegova ovakva reakcija uslijedila je nakon što je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović najavio je da će cjelokupan iznos za koji će biti uvećana njegova primanja usmjeriti u humanitarne svrhe. Taj iznos će, poručuje, do kraja mandata uplaćivati Organizaciji “Pomozi.ba”.

Upravo se čita:  Kiša uzrokovala poplave u BiH, najavljena promjena vremena

Najavio je i da će od svih zastupnika i delegata SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, ministara i zamjenika ministara iz SDA u Savjetu ministara BiH zatražiti da razliku u primanjima, takođe, usmjere u humanitarne svrhe.

“SDA će hitno kreirati i u proceduru uputiti izmjene zakonskih rješenja koje će podrazumijevati umanjenje najviših primanja zvaničnika”, naveo je lider SDA, te dodao da su “povećanjem osnovice za obračun plata policajcima, vojnicima i državnim službenicima predviđena i povećana primanja za državne zastupnike, delegate, ministre i njihove zamjenike, što se u ovom trenutku nije moglo izbjeći jer bi dodatno prolongiralo usvajanje budžeta”.

Lider PDP-a Branislav Borenović naveo je da je vladajuća koalicija, bez imalo stida, dodala milionske iznose za funkcionerske troškove.

“Dok narod, najčešće s niskim primanjima, trpi i povećanje cijene goriva, oni su dodali sebi 3,6 miliona KM za putne troškove, koje im taj isti narod plaća. Ionako visoke plate koje imamo, podigli su za 500 KM, a ukupno za plate i naknade u zajedničkim institucijama utrošiće dodatnih 110 miliona KM, u šta ulazi i povećanje plata i članovima njihovih kabineta”, naveo je Borenović.

Iz SDP BiH su saopštili da su njihovi predstavnici u Parlamentu BiH glasali protiv povećanja plata članovima Predsjedništva BiH, ministrima, poslanicima…

“Više puta smo ponovili da SDP podržava povećanje najnižih plata u institucijama BiH, kao što su plate vojnika OS, policijskih službenika, namještenika i slično. Međutim, linearna povećanja gdje će najveću korist imati najviše pozicionirani državni funkcioneri je socijalno neosjetljivo, nepotrebno i iritirajuće za javnost, koja s pravom ima negativnu reakciju na tu odluku većine”, naveli su iz SDP BiH.

Upravo se čita:  Policija oduzela Seata od vozačice koja je imala 15.868,00 KM neplaćenih kazni

Prema dostupnim informacijama, protiv povećanja plata bilo je tek nekoliko poslanika, a u pitanju su Damir Arnaut, Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina, Zukan Helez, Predrag Kojović, Aida Baručija i Mirjana Marinković Lepić.

“Glasao sam protiv jer se godinama borim protiv svih privilegija – otpremnina, bijelog hljeba, VIP salona. Ali Dodiku, Bakiru, Draganu, a evo i Komšiću, izgleda nikad dosta. Vrijeme je da idu s vlasti”, rekao je Arnaut za “Nezavisne novine”.

Najavili proteste

Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH juče je od Vlade FBiH zatražio da odmah poveća minimalnu platu, te, ako do toga ne dođe, najavio proteste.

“Tražimo izmjenu uredbe o visini najniže plate koja treba da iznosi 70 odsto od prosječne plate Federacije, uz vanredna usklađivanja koja treba da prate inflaciju u BiH. Ako do toga ne dođe, mi smo odlučili da ćemo u septembru organizirati masovne proteste”, poručio je sindikalac Mevludin Bektić.

Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca FBiH, rekao je da industrijske grane već pripremaju pregovore i proteste u septembru.

“Već tri godine govorimo o najmanjoj plati. Vidite, sebi su parlamentarci digli plate, a nama hoće podmetnuti crkavicu. Neće uspjeti u tome”, poručio je Melez.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Oduzeta vozila u Sarajevu: Dvojica vozača ukupno imaju dug od 71.910 KM na ime neplaćenih kazni

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo proteklih dana su oduzeli dva vozila od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja, a dvojica vozača...

Još vijesti za vas