Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Dodik: Ako može Kosovo, što ne bi i RS

Preporučeno

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova mnogi htjeli prikazati kao izuzetak, ali da će to možda postati pravilo, pa i da RS, ukoliko se nastavi loša pozicija u BiH, može zaštititi svoja prava.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Dodik je napomenuo da je Republika Srpska svoj međunarodni kapacitet i međunarodno priznanje verifikovala kroz Dejtonski mirovni sporazum.

On je novinarima u Banjoj Luci rekao da je RS primarno usmjerena na ostvarivanje Dejtonskog sporazuma i da joj ne trebaju tumači i dušebrižnici sa strane, jer će ona biti na najbolji način zaštićena i pozicionirana u svim procesima.

Upravo se čita:  Isak: Brojni su primjeri policijske saradnje u regionu, neodgovorno je to predstavljati kao agresiju

Dodik je poručio da je revizija Dejtonskog sporazuma nemoguća i da ne postoje elementi za to. “Naša pozicija je u našim rukama i ona neće biti ispuštena. U tom pogledu Dejtonski sporazum je za nas primarni okvir za naše političko djelovanje i mi se ponašamo u okviru toga”, istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je Dejtonski sporazum napadnut prije više godina i bio bitno degradiran u nekim elementima, zahvaljujući aroganciji visokih predstavnika i međunarodnoj intervenciji, koja je urađena mimo Ustava i Dejtona, a što predstavlja ozbiljan problem unutrašnjih odnosa u BiH i odnosa sa međunarodnom zajednicom.

Upravo se čita:  Oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH nakon pokušaja ubistva Trumpa: Ovaj čin je apsolutno neprihvatljiv, osuđujem ga

On je napomenuo da je RS posljednjih godina zaustavila dalju degradaciju Dejtonskog sporazuma, te da ostaje jedini garant i čuvar izvornog Dejtonskog sporazuma, dok su svi ostali pokušali da ga tumače i od njega naprave “duh”, koji je napravio značajne probleme u BiH.

Prema njegovim riječima, RS se jasno pozicionirala, te ima egzaktne podatke o šteti koju trpi zbog toga što se nalazi u BiH, a koja je ekonomski ogromna.

Upravo se čita:  Milorad Dodik i Dragan Čović Čović i Dodik pružili podršku Trumpu

Govoreći o situaciji u vezi sa Kosovom, Dodik je naglasio da ima razumijevanja za tešku poziciju i dileme Srba iz pokrajine, ali da se odluke o tome donose u okviru Srbije.

“Potrebno je sačuvati mir i stabilnost, a organi Srbije u dogovoru sa predstavnicima Kosova odlučivat će o svim procedurama”, istakao je Dodik i dodao da će RS pratiti politiku koja se definiše u okviru organa Srbije.

(Srna)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas