Subota, 13 srpnja, 2024

Dodik: “Bosanski može samo biti lonac, a možda i kafa, država ne”

Preporučeno

Dodik je dodao da "ako je vjerovati Ustavu, BiH pripada Srbima, Hrvatima, Bošnjacima i ostalima, u koje spadaju i Bosanci", a da "sarajevski intelektualci, izgleda, smatraju da BiH nije ni srpska, ni hrvatska, a ni bošnjačka, već ostalih".

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da Bosna i Hercegovina može biti definisana samo kao zajednička država tri konstitutivna naroda, te da se iznenadio da je, kako ih je nazvao, “sarajevski intelektualni krug odlučio prekinuti zavjet šutanja”.

Smogli su snage da organizuju konvenciju “koja će biti u znaku odlučnosti, jasnih vizija i političkih opredjeljenja i prema domaćoj i internacionalnoj javnosti, i prema unutarpolitičkim i spoljnopolitičkim akterima”, naveo je.

– Znači poručit će da je dosta stranog intervencionizma, mešetarenja stranih ambasadora, nametanja, suspendovanja institucija od strane nelegitimnih pojedinaca, neustavnog djelovanja, urušavanja sistema odlučivanja. Založit će se za poštovanje Ustava i Dejtonske strukture BiH, jednakih prava Srba, Bošnjaka, Hrvata. Pohvalno – naveo je Dodik, komentarišući inicijativu Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”.

Upravo se čita:  Bećirović se sastao sa Schmidtom: Deklaracija tzv. svesrpskog sabora ugrožava mir u regiji i ruši međunarodno pravo

Podsjećamo, “Krug 99” je najavio za 4. juli održavanje konvencije pod nazivom “Bosna je naša – bosanska”, koja će se održati u Sarajevu, a onda i u drugim gradovima širom BiH.

– Sigurno neće biti ništa od toga. Druželjubiv sam čovjek, volim kada se ljudi okupljaju, debatuju, razmjenjuju misli. Pozdravljam najavljeno druženje sarajevske intelektualne elite zato što će ono biti još jedno veliko svjedočanstvo besmisla BiH. “Bosna je naša – bosanska”, najavljuju intelektualci. Ništa Srbi, ništa Hrvati, a Boga mi ništa ni Bošnjaci. Samo Bosanci – naveo je Dodik.

Upravo se čita:  General Wesley Clark za CNN o planu Aleksandra Vučića: Želi razbiti BiH i stvoriti “veliku Srbiju”

Dodik je dodao da “ako je vjerovati Ustavu, BiH pripada Srbima, Hrvatima, Bošnjacima i ostalima, u koje spadaju i Bosanci”, a da “sarajevski intelektualci, izgleda, smatraju da BiH nije ni srpska, ni hrvatska, a ni bošnjačka, već ostalih”.

– Gospodo, bosanski može biti lonac, možda kafa u nekim kafićima centralne BiH, ali Bosna i Hercegovina može biti definisana samo kao zajednička država tri konstitutivna naroda: Srba, Hrvata i Bošnjaka, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu. Čisto da znate, da se ne mučite da promišljate – napisao je Dodik.

Upravo se čita:  U jeku skandala sa Vojskom Srbije: Konaković napustio BiH. Prije toga pisao o dušecima i rozom flamingu

Za kraj je poručio da smatra da je dobro što su “skinuli maske i rekli ono što 30 godina misle – da je BiH samo bošnjačka”.

– Dobro je da svi vide ko razvaljuje BiH. Dugo vam je trebalo, ali nikada nije kasno – objavio je Dodik.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je Željko iz Loznice koji će Mostarcu Adnanu donirati dio jetre

U najtežim životnim trenucima, stvaraju se najljepše ljudske priče. One koje vraćaju vjeru da ipak dolaze ljepša vremena. Vremena...

Još vijesti za vas