Srijeda, 17 srpnja, 2024

Dodik brani bilo kome iz RS-a učešće u obilježavanju 100 godina sarajevskog antentata

Preporučeno

Iz kabineta predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika danas je saopćeno da ne očekuje da bilo ko iz tog entiteta „prihvati, i od institucija RS-a traži da učestvuje“ u manifestaciji koja će biti održana 2014. godine, u Sarajevu kada se obilježava sto godina od sarajevskog atentata Gavrila Principa, člana „Mlade Bosne“, nad austrougarskim prestolonasljednikom Francom Ferdinandom.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

-Od naših predstavnika u organima BiH također tražimo da ne učestvuju na spomenutoj manifestaciji, te da ospore bilo kakvo uključenje organa BiH u organizaciju ove manifestacije – stoji u saopćenju iz Biroa za odnose s javnošću predsjednika RS-a.

Tvrdi se da je već ovih dana najavljeno da bi tim povodom Sarajevo „trebalo da bude središte Evrope, a na inicijativu i veliki angažmana Francuske najavljena je i višednevna manifestacija,Sarajevo srce Evrope, radi obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata, gdje se kao glavni organizator pojavljuje uprava grada Sarajeva”.

Upravo se čita:  Vlasti RS planiraju izgradnju memorijalnog kompleksa stradalim Srbima i crkvu u Konjević Polju

-S obzirom na to ko je glavni organizator, i gdje se ova manifestacija održava, nema sumnje da će ona, kao i u više navrata do sada, imati za cilj da prekraja istoriju, što će bez sumnje predstavljati novi propagandni napad na Srbe, posebno na Srbe u Republici Srpskoj, odnosno BiH. Republika Srpska ne spori nikome da organizuje bilo kakve manifestacije, pa i spomenutim povodom, ali isto tako zadržava pravo da ne učestvuje u bilo kakvom falsifikovanju istorije. Kao slobodarski narod, koji je za slobodu podnio tolike žrtve i uvijek u svojoj istoriji bio na strani pravdoljubivih a protiv okupatora i fašizma, imamo obavezu da ne dozvolimo da se naše kolektivno sjećanje i istorija promijene i obrišu – stoji u saopćenju.

Upravo se čita:  Crna Gora raskida ugovore sa firmama sa američke crne liste iz RS

Također se dodaje da je „za Sarajevo, ,Mlada Bosna, kojoj je pripadao i srpski nobelovac Ivo Andrić, teroristička i nacionalistička organizacija, iako istorija jasno govori da su njeni članovi bili i Srbi i muslimani, pa čak i Hrvati”.

-Gavrilo Princip bio je borac za slobodu i časni borac protiv austrougarske okupacije BiH, a ne ,,podmukli terorista”, kako ga Sarajevo klevetnički kvalifikuje. Franc Ferdinand bio je najveći zagovornik austrougarske agresije na Srbiju. Treba li podsjećati da se, nakon što su Hitlerove fašističke horde prilikom ulaska u Sarajevo 1941. godine, prvo skinule ploču u znak sjećanja na Gavrila Principa, decenijama kasnije, s Gavrilom Principom obračunao se Alija Izetbegović i njegovi sljedbenici, koji su ploču polomili i bacili u Miljacku, Principove stope zalili betonom, a Principovom mostu dali drugo ime – navodi se u saopćenju iz kabineta predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Upravo se čita:  Dodik se ovom definitivno nije nadao: Odluka je pala! SNSD ostao bez potupne kontrole Doma naroda BiH!

Navodi se i da će RS „naredne godine, pod pokroviteljstvom predsjednika Milorada Dodika, višednevnim manifestacijama koje će početi u “Andrićgradu”, obilježiti spomenuti datum i uspomenu na “Mladu Bosnu” i borca za slobodu, Gavrila Principa”.

-Bit će to prilika da se, između ostalog, na eminentnom međunarodnom skupu u Andrićevom institutu prezentuje istina i činjenice o ovom događaju, a ne optužujuća propaganda – stoji u saopćenju. (Fena)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Probijen tunel Golubinja – najduži tunel na Koridoru Vc

Na dionici Poprikuše - Nemila na Koridoru Vc, u srijedu, 17.07.2024. je svečano završen proboj lijeve cijevi tunela Golubinja,...

Još vijesti za vas