Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Dodik: Dan Vojske RS je najvažniji datum nakon 9. januara, dokaz da je nju stvorio srpski narod

Preporučeno

Milorad Dodik je rekao da EUFOR Altea misija može da ostane u BiH, ali da ne podržava paradiranje vojnika po ulicama gradova i da se dopuni njemačkim vojnicima.

U RS-u se danas obilježava dan Vojske RS, a na centralnoj svečanosti u banjalučkoj kasarni “Kozara” član Predsjedništva BiH Milorad Dodik naveo je da je Vojsku RS stvorio srpski narod i da je zato ona narodna i odbrambena.

– Јedan od važnijih datuma u našoj istoriji jeste 12. maj, dan kada je formirana Vojska Republike Srpske. Zato ne smijemo zaboraviti sve koji su živote utkali u stvaranje Republike Srpske, rekao je Dodik, navodeći da je i 9. januar, uz 12. maj najznačajniji datum u istoriji Republike Srpske.

Upravo se čita:  Premijer Nikšić: Ima prostora da se Federacija BiH dodatno zaduži

Dodik je rekao da EUFOR Altea misija može da ostane u BiH, ali da ne podržava paradiranje vojnika po ulicama gradova i da se dopuni njemačkim vojnicima.

– Njemački vojnici ovdje sa stanovišta vojnog prisustva ne asociraju na dobra vremena i dobar položaj za naš narod, rekao je Dodik.

Ponovio je zahtjev za neutralnost u ocjenama rata u Ukrajini.

Upravo se čita:  Osipaju se redovi u vladajućoj koaliciji u RS-u: Nenadićeva stranka na udaru SNSD-a?

– Mi moramo ostati neutralni u ovom procesima. RS ne može da prihvati članstvo u NATO-u zato što se on uključio u oružani sukob na strani naših neprijatelja. Naša odluka je vojna neutralnost. Neutralni smo. Neutralni vojno. Sarađivali smo i treba da sarađujemo sa vojnom misijom Althea. Ona je ostvarila na ovim podnebljima važne rezultate i treba da bude proširena i treba da ostane na ovim prostorima, kazao je Dodik.

Upravo se čita:  Arnel Isak najavio pjesmu o svom ocu: "Armija Rame Isaka, čuvaće te Bosno Snaga naroda"

Obilježavanju godišnjice Vojske RS-a pored Dodika prisustvuju i predsjednica bh. eniteta Republika Srpska Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi RS-a, delegacija Narodne skupštine RS-a te zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas