Ponedjeljak, 5 lipnja, 2023

Dodik formira jedinicu unutar MUP-a koje će vršiti nadgledanje ‘granice’ između entiteta

Nemojte propustiti

Od povlačenja srpskih sudija iz Ustavnog suda BiH, pa do prestanka odlučivanja na nivou Bosne i Hercegovine i formiranja posebne službe u MUP Srpske koja će se baviti pitanjem entitetske ‘granice’ (op.a. međuentitetska linija, ne postoji granica između entiteta) između RS i Federacije BiH.

Ovo su samo neki od zaključaka jučerašnje izjave koju su usaglasili predstavnici političkih partija u RS-u na sastanku sa predsjednikom Republike Miloradom Dodikom, a koju bi u ponedjeljak, nakon što je tokom vikenda razmotre na stranačkim organima, trebali potpisati lideri stranaka.

Dodik je istakao da se jedna tačka odnosi na sudije Ustavnog suda BiH koji dolaze iz RS. Pojasnio je da će krajem iduće sedmice sazvati sjednicu parlamenta Srpske na kojoj će pozvati sudije Ustavnog suda BiH iz Srpske da se povuku iz tog suda.

Upravo se čita:  Michael Murphy, Christian Schmidt i Johann Sattler dobitnici "Večernjakovog pečata"

On je pojasnio da u izjavi koju će u ponedeljak potpisti predstavnici političkih partija iz Srpske ima preko 20 tačaka, a u jednoj od njih stoji i to da će se prestati odlučivati na nivou BiH sve dok Vlada Srpske i nadležni organ Narodne skupštine RS, odnosno odbor ne daju saglasnost za neko odlučivanje na nivou BiH.

Podsjetimo da su predstavnici političkih partija u RS-u, na čelu sa Miloradom Dodikom, održali jučer sastanak u Banjoj Luci na kojoj je utvrđena zajednička izjava kao odgovor na izjavu političara iz FBiH o, također, pitanju državne imovine.

Upravo se čita:  Vulić osula paljbu po Murphyju: Jasna nam je tvoja poruka! Možemo samo reći: Ne daj Bože da se ti nešto pitaš

U ovom nacrtu izjave, potpisnici su konstatovali da traže sazivanje posebne sjednice NSRS na kojoj bi se raspravljalo i donijela odgovarajuća odluka o postupcima organa RS-a i predstavnika RS-a u državnim institucijama.

Potpisnici se, potom, u tački tri ove izjave pozivaju na Dejtonski sporazum i Aneks 2 gdje “BiH ne posjeduje teritoriju nego samo vanjsku granicu”.

“Zadužuje se Vlada RS da nastavi započete pregovore sa Vladom FBiH s ciljem definisanja granične linije između RS-a i Federacije BiH”, navedeno je dalje u nacrtu izjave.

Također, u istoj tački 17. navodi se kako se “obavezuje MUP RS da formira posebnu organizacionu jedinicu unutar MUP-a koje će vršiti nadgledanje granice između entiteta”.

Upravo se čita:  U RS-u negoduju zbog američkih vojnih aviona koji će letjeti iznad BiH: "Takvi su bombardovali Srbiju"

On je dodao da su na današnjem sastanku dogovorili da se u okviru MUP RS formira posebna služba koja će se baviti pitanjem granice između dva entiteta.

– Baviće se pitanjem granice i nadležnosti nad granicom, šta god to značilo. Dogovorili smo se da ćemo donijeti rebalans budžeta kojim ćemo obezbijediti sredstva za plate radnicima koji će ostajati bez posla jer su do sada radili u tim nelegalnim organima, kao što je, na primer, Agencija za lijekove BiH. Onog trenutka kada Republika preuzme to u svoju nadležnost, ti radnici će doći u Srpsku i imaće iste plate i primanja koja su imala do sada – istakao je Dodik.

Pročitajte još

Izdvajamo

Realnost u Njemačkoj: Kad su i dva posla premalo za pristojan život

U Njemačkoj je uobičajeno plaću izražavati bruto iznosom, što zna biti neugodno iznenađenje za strance koji dolaze raditi u...

Možda vas zanima i ovo