Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Dodik: Nema promjena unutar vladajuće “šestorke”

Preporučeno

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da neće doći do promjene unutar vladajuće “šestorke” na razini BiH i da je najbolje da postojeća parlamentarna većina nastavi započete promjene i usvajanje zakona. “Nema razloga da se bilo što mijenja, posebno poslije uspješnog usvajanja paketa zakona. Treba da se usmjerimo na priču `Sejdić i Finci`, europske integracije i priču o MAP-u “, rekao je Dodik.

Milorad Dodik (Foto: Arhiv)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv)

Govoreći o stranačkim razgovorima u vezi sa funkcioniranjem parlamentarne većine, Dodik je istaknuo da je najvažnije da se stranci ne miješaju u unutarnja pitanja BiH, jer to dovodi do apsurda.

Upravo se čita:  Arnel Isak najavio pjesmu o svom ocu: "Armija Rame Isaka, čuvaće te Bosno Snaga naroda"

“Kada oni to ne rade, onda vlasti u BiH funkcioniraju i usvoje četiri važna zakona. To je rezultat unutarnjeg dogovora i kompromisa”, rekao je Dodik za “Dnevni avaz”.

On smatra da je vladajuća “šestorka” u partnerskim odnosima “uradila svoje” i da je ova pitanja završila na opće iznenađenje stranaca, a na dobrobit BiH.

Govoreći o općim izborima, koji će u BiH biti održani naredne godine, Dodik je poručio da će on ponovno biti predsjednik Republike Srpske i da će SNSD, na čijem je čelu, dobiti najviše glasova.

“Ako se dogovorimo u vezi sa odlukom` Sejdić-Finci `, Igor Radojičić će biti član Predsjedništva BiH, a ako ne bude tih promjena – opet će pobijediti naš kandidat”, istakao je Dodik.

Upravo se čita:  Premijer Nikšić: Ima prostora da se Federacija BiH dodatno zaduži

Govoreći o nastojanjima različitih “centara moći” diskreditirati njega i Republiku Srpsku, predsjednik Dodik poručio je da njega nitko ne može diskreditirati.

“Imam svoje ljudske običaje i potrebe, obavljam svoj posao u skladu sa zakonom, štitim interese Republike Srpske strastveno i ratnički na političkom planu”, naglasio je Dodik.

On je istaknuo da prihvaća samo onu BiH koja je u dejtonski okvirima, ali da ona to sada nije. “To je karikatura koja ne može uspjeti”, poručio je Dodik.

Upravo se čita:  Počeo Samit u Švicarskoj, Bećirović zajedno sa svjetskim liderima

Komentirajući situaciju u vezi sa “Elektroprenosom BiH”, predsjednik Republike Srpske rekao je da je dogovor dva premijera dobar, da ne krši zakon i Ustav, te da će biti proveden.

“Uvjeren sam da BiH ima šansu da izgradi svoj odnos na važnim pitanjima kao što je` Elektroprijenos `. Sva priča sa Zapada o elektroenergetskom sustavu BiH ide ka tome da se on obezvrijedi kako bi bio jeftin i da bi ga kupile njihove velike tvrtke i struja bi poskupjela pet puta “, smatra Dodik.

(Srna)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas