Srijeda, 24 travnja, 2024

Dodik po povratku iz Rusije: Primljeni smo sa puno uvažavanja, nema nikakve mistike

Preporučeno

Predsjednik RS-a je naveo i to da je jedna od tema bila i činjenica da "u BiH postoji neizabrani stranac, a da je Putin već to znao, te da je rečeno da je to nedopustiva praksa".

Razgovor sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom je bio jedan od uspješnijih razgovora koje smo do sad imali, rekao je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

Dodik je, podsjećamo, boravio u višednevnoj posjeti Bjelorusiji i Rusiji. On je 19. februara u Minsku sastao sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, a prekjuče u Kazanju sa Putinom.

– Primljeni smo sa puno uvažavanja i dobili smo priliku da pričamo o stanju u Srpskoj i BiH, kazao je Dodik naglašavajući da je razgovor trajao preko sat vremena. Naveo je i da je Putinov odnos prema RS-u pozitivan.

Upravo se čita:  Dodik nakon ročišta opet negirao genocid u Srebrenici, pa poručio: BiH je kolonija u kojoj žele da se pitaju stranci

– Došao sam do zaključka da Rusija brani Dejtonski sporazum od Amerike, kazao je Dodik te najavio dalju saradnju RS-a i Rusije na svim poljima.

– Rusija je spremna da nastavi sa isporukama prije svega gasa za potrebe i Federacije i RS-a po istim okolnostima kao i do sada. Razvili smo neke nove okvire saradnje, koje će biti poznate kroz vrijeme koje dolazi. Nema nikakve mistike, Ruska Federacija ima pozitivan stav prema miru, stabilnosti u BiH, Putin je apsolutno posvećen očuvanju stabilnosti mira ovdje i u regionu, rekao je Dodik.

Upravo se čita:  Ko je žena koja je udarila šakom od sto, "ušutkala" i izblamirala Vučića pred cijelim svijetom

Predsjednik RS-a je naveo i to da je jedna od tema bila i činjenica da “u BiH postoji neizabrani stranac, a da je Putin već to znao, te da je rečeno da je to nedopustiva praksa”.

Kazao je da će probati da u septembru na samitu BRIKS-a u Kazanju prisustvuje Republika Srpska.

Podsjetio je da se sastao sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Upravo se čita:  SDS otpustio 37 radnika, na izbore bi mogao pod imenom SDS Volja naroda

– Bjelorusija ima izuzetno razvijenu industriju i uspjeli smo da dogovorimo razne aranžmane bitne za Srpsku, rekao je predsjednik Srpske te najavio uspostavljenje formalnih odnosa sa Tatarstanom, kao dijelom Ruske Federacije.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Predsjedništvo BiH bez konsenzusa o prijemu Kosova u Vijeće Evrope

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije danas postiglo konsenzus o stavu u vezi s apliciranjem Kosova za članstvo u Vijeće...

Još vijesti za vas