Petak, 24 svibnja, 2024

Dodik ponovo prijeti: Ako Šmit nametne nešto za imovinu to je dan u kojem bi mogla da se donese odluka o samostalnosti RS

Preporučeno

On je kazao da visoki predstavnici provode “političko nasilje”.

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik nastavio je sa spornim izjavama i kazao “da BiH, gdje god može, zaustavlja RS na međunarodnom planu” i kazao da RS i dalje poštuje Dejtonski sporazum.

– Zašto mi da poštujemo nešto što propada i pokušamo da branimo, a usput nas okrivljuju da rušimo to što propada – upitao je Dodik.

On je naglasio da rat nije nikakva vrsta opcije.

Upravo se čita:  Ministar Helez: Ne bi bilo loše da se EUFOR-u ne produži mandat u BiH, jer bi došao NATO

– Ne pravimo pripreme za takvu vrstu priče. Dajte nam priliku da živimo u zemlji u kojoj se Ustav, takav kakav je, poštuje. Ako nećete, onda ćemo jednog dana zaista morati da donesemo odluku da nismo više u BiH – rekao je Dodik za RT Balkan.

Prema njegovim riječima, ako “neki Kristijan Šmit, kojeg Vijeće sigurnosti nije imenovalo za visokog predstavnika, nameće zakone po Federaciji, može mu pasti na pamet da nametne nešto i za RS.”

Upravo se čita:  Vučić najavljuje: Srbija će tražiti rezoluciju o Jasenovcu

– Ako pokuša da nametne nešto za imovinu, to je, recimo, dan u kome bi mogla da se donese odluka o samostalnosti RS jer ako vam uzmu imovinu onda je besmisleno da se dalje nastavi da se egzistira – kaže Dodik.

On je kazao da visoki predstavnici provode “političko nasilje”.

– Oni su ostali i dalje, sad rehabilituju svoju poziciju da opet nešto nameću. Tu nema ni Rusije kao faktora koji je bio u Vijeću za sprovođenje mira, koji ne postoji ni u Dejtonskom sporazumu, ali je uzeo za pravo da odlučuje o ključnim odlukama u BiH. Sad su tamo ostale samo zapadne sile i poltroni koji oko njih trče, koji žele da podrže takvo ponašanje Zapada koji je davno odustao od priče da se poštuje međunarodno pravo – rekao je Dodik.

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je nastradali mladić: Motociklista poginuo u sudaru kod Laktaša

U teškoj saobraćajnoj nesreći rano jutros kod Laktaša poginuo je motorista Kristian Daić (35) iz Bosanskog novog (Novog Grada). Nesreća...

Još vijesti za vas