Subota, 20 srpnja, 2024

Dodik ponovo prijeti raspadom BiH: Razlaz je jedina opcija, vrijeme je da krene svako svojim putem. Bošnjaci su već krenuli

Preporučeno

Milorad Dodik je kazao da je donošenje rezolucije o genocidu Srebrenici nespojivo s nastavkom postojanja BiH.

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik danas je ponovo izjavio da je vrijeme za raspad BiH.

On je optužio bošnjačke političare da su pokazali da suživot nije moguć, a kao razlog je naveo najavljeno usvajanje rezolucije o Srebrenici.

“Bećirović, Komšić i Konaković, kao i ostali bosanski muslimani, upregli su sve resurse i snage da pokažu zašto Srbi sa Bošnjacima ne mogu da žive i da je jedina opcija miran razlaz”, naveo je Dodik na društvenim mrežama.

On je istakao da je BiH ‘koju oni predstavljaju plod njihove mašte’.

Upravo se čita:  Nakon odluke Suda BiH: Ramo Isak otkrio hoće li obrisati spot sa društvenih mreža

“Sve što oni rade nema nikakvog značaja ni za RS ni za BiH ako je ustavna i dejtonska”.

Dodik je rekao da oni predstavljaju svoje politike, što, kaže, opet nije od nekog značaja, jer je njihov kapacitet za donošenje bilo kakvih odluka u BiH, pa i u Federaciji, ravan nuli.

Dodik smatra da bi svi oni bili kažnjeni da je ‘BiH država’.

“Međutim, BiH je silom sklepani projekat međunarodne zajednice. Prema tome, ništa što oni rade nema značaja ako ne postoji saglasnost predstavnika tri konstitutivna naroda”, priča Dodik.

Upravo se čita:  Crna Gora raskida ugovore sa firmama sa američke crne liste iz RS

“Mi smo shvatili poruke i uradili sve da omogućimo funkcionisanje RS u takvim uslovima. Pokretanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a pokazuje da Bošnjaci ne žele biti u dejtonskoj BiH, što je dovoljno jasan znak da se naši putevi razilaze po svim osnovama”, naveo je Dodik.

Dodik je kazao da je donošenje rezolucije o genocidu Srebrenici nespojivo s nastavkom postojanja BiH.

“Glupa tvrdnja kako to, navodno, vodi pomirenju govori o podmuklim namjerama. Јedan dio zemalja manipuliše pričom o Srebrenici. Republika Srpska ne pristaje da ostane u zajednici u kojoj bosanski muslimani žive za to da Republici Srpskoj bude loše i čine sve da nam otežaju život”, naveo je Dodik.

Upravo se čita:  Vlada Republike Srpske nema para za policajce

On je istakao da je RS navodno opredijeljena za mir, stabilnost, razvoj i dobar život svih njenih građana.

“Mi ne želimo ništa tuđe i ne možemo živjeti s onima koji rade protiv nas. Vrijeme je da svako krene svojim putem. Bosanski muslimani su već krenuli”, rekao je Dodik.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Svašta im pada na pamet: Iz BiH u Hrvatsku švercovao 38 kilograma živih rakova, pa zaradio krivičnu prijavu

Hrvatski državljanin (67) zaradio je krivičnu prijavu jer je u Hrvatsku unio oko 38 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova...

Još vijesti za vas