Petak, 1 prosinca, 2023

Dodik ponovo sanja o “svim Srbima u jednoj državi”: “To treba učiniti politikom, a ne ratom”

Milorad Dodik je ocijenio kako u narednim godinama slijedi uspostava novog odnosa snaga u svijetu, pa Srbi na Balkanu to trebaju iskoristiti kako bi napravili nešto nalik na Veliku Srbiju.

Preporučeno

Predsjednik entiteta RS-a Milorad Dodik izjavio je kako se Srbi koji žive na području Balkana trebaju ujediniti u jednu državu uz tvrdnju kako je to moguće izvesti “političkim mjerama, a ne ratom”.

U intervjuu za beogradsku redakciju ruskog propagandnog servisa Sputnjik, čije je emitiranje zabranjeno na području Evropske unije, Dodik je ocijenio kako u narednim godinama slijedi uspostava novog odnosa snaga u svijetu, pa Srbi na Balkanu to trebaju iskoristiti kako bi napravili nešto nalik na Veliku Srbiju.

“Jedino je rješenje Republika Srpska, Srbija i srpski prostori, Kosovo i Metohija, naravno, a i vraćanje Crne Gore srpskom nacionalnom biću, jer ona nesumnjivo tu pripada”, izjavio je Dodik.

Upravo se čita:  Nešić burno reagovao na tvrdnje Heleza: Ako postoje neke paravojske u BiH, to su one kojima prijeti on i time treba da se pozabavi Tužilaštvo BiH

Pritom je doveo u pitanje opstanak dvije postojeće države jer je prognozirao kako će se BiH svakako raspasti, kao i da pod Srbijom koja bi se ujedinila u novu tvorevinu podrazumijeva i Kosovo.

Kaže i kako mu je stoga važno jačanje vojne, političke i gospodarske moći Srbije, na čemu radi njen predsjednik Aleksandar Vučić. “Ono što moramo i Vučić i ja i patrijarh (Srpske pravoslavne crkve Porfirije) i mnogi drugi, to je da sjednemo i da na svesrpskom saboru kažemo: hoćemo da budemo jedinstvena država jer smo mi tu većina”, kazao je Dodik.

Upravo se čita:  Milorad Dodik odgovorio da li dolazi na sud 6. decembra: Žele eliminisati mene i još neke ljude

Putuje u Rusiju

Pojašnjavao je kako se zbog suđenja s kojim se mora suočiti zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika za BiH sada već približava crvenoj crti nakon koje će RS proglasiti samostalnost, no to ne može učiniti sama, pa su joj stoga nužni jaki prijatelji u inostranstvu, a oni, kako je tvrdio, nisu na Zapadu jer je Zapad orijentiran isključivo protusrpski.

Upravo se čita:  Dodik ljut na Krišto jer ministri iz RS nisu bili pozvani na sastanak sa Stoltenbergom

“To su njihove arogantne antisrpske nacionalne politike: izbaciti Srbe iz Hrvatske, u Sloveniji ne mogu biti ni nacionalna manjina, u Federaciji BiH jadno živi još nešto malo starog stanovništva”, naveo je.

“Republika Srpska je eksces, u Crnoj Gori ne daju ni popis. U Makedoniji nam uništavaju Crkvu. Na Kosovu da ne pričam. Nemate nijedan primjer gdje je Zapad bio realan prema srpskom nacionalnom statusu. Nikada, nigdje”, zaključio je Dodik koji u novembru putuje u Rusiju, gdje bi se trebao sastati s Vladimirom Putinom.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo