Subota, 22 lipnja, 2024

Dodik ponovo sanja o “svim Srbima u jednoj državi”: “To treba učiniti politikom, a ne ratom”

Preporučeno

Milorad Dodik je ocijenio kako u narednim godinama slijedi uspostava novog odnosa snaga u svijetu, pa Srbi na Balkanu to trebaju iskoristiti kako bi napravili nešto nalik na Veliku Srbiju.

Predsjednik entiteta RS-a Milorad Dodik izjavio je kako se Srbi koji žive na području Balkana trebaju ujediniti u jednu državu uz tvrdnju kako je to moguće izvesti “političkim mjerama, a ne ratom”.

U intervjuu za beogradsku redakciju ruskog propagandnog servisa Sputnjik, čije je emitiranje zabranjeno na području Evropske unije, Dodik je ocijenio kako u narednim godinama slijedi uspostava novog odnosa snaga u svijetu, pa Srbi na Balkanu to trebaju iskoristiti kako bi napravili nešto nalik na Veliku Srbiju.

“Jedino je rješenje Republika Srpska, Srbija i srpski prostori, Kosovo i Metohija, naravno, a i vraćanje Crne Gore srpskom nacionalnom biću, jer ona nesumnjivo tu pripada”, izjavio je Dodik.

Upravo se čita:  Arnel Isak najavio pjesmu o svom ocu: "Armija Rame Isaka, čuvaće te Bosno Snaga naroda"

Pritom je doveo u pitanje opstanak dvije postojeće države jer je prognozirao kako će se BiH svakako raspasti, kao i da pod Srbijom koja bi se ujedinila u novu tvorevinu podrazumijeva i Kosovo.

Kaže i kako mu je stoga važno jačanje vojne, političke i gospodarske moći Srbije, na čemu radi njen predsjednik Aleksandar Vučić. “Ono što moramo i Vučić i ja i patrijarh (Srpske pravoslavne crkve Porfirije) i mnogi drugi, to je da sjednemo i da na svesrpskom saboru kažemo: hoćemo da budemo jedinstvena država jer smo mi tu većina”, kazao je Dodik.

Upravo se čita:  Vidović: Nismo razmatrali razdruživanje od Federacije BiH

Putuje u Rusiju

Pojašnjavao je kako se zbog suđenja s kojim se mora suočiti zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika za BiH sada već približava crvenoj crti nakon koje će RS proglasiti samostalnost, no to ne može učiniti sama, pa su joj stoga nužni jaki prijatelji u inostranstvu, a oni, kako je tvrdio, nisu na Zapadu jer je Zapad orijentiran isključivo protusrpski.

Upravo se čita:  Vlasti SAD: Upotrijebit ćemo sva sredstva protiv onih koji pomažu Miloradu Dodiku

“To su njihove arogantne antisrpske nacionalne politike: izbaciti Srbe iz Hrvatske, u Sloveniji ne mogu biti ni nacionalna manjina, u Federaciji BiH jadno živi još nešto malo starog stanovništva”, naveo je.

“Republika Srpska je eksces, u Crnoj Gori ne daju ni popis. U Makedoniji nam uništavaju Crkvu. Na Kosovu da ne pričam. Nemate nijedan primjer gdje je Zapad bio realan prema srpskom nacionalnom statusu. Nikada, nigdje”, zaključio je Dodik koji u novembru putuje u Rusiju, gdje bi se trebao sastati s Vladimirom Putinom.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Direktor Elektroprivrede BiH nema dobre vijesti: Ispadi, puput jučerašnjeg kolapsa, mogući su i ubuduće!

Neviđeni kolaps elektroenergetskog sistema - na dva sata paralizirana Bosna i Hercegovina, Crna Gora i dio Hrvatske... O uzrocima...

Još vijesti za vas