Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Dodik pročitao šokantne zaključke sastanka: Proglašenje nezavisnosti, odbijanje Suda BiH…

Autor:Raport.ba

Preporučeno

- Spremni smo da ostanemo jedinstveni po svim pitanjima. Potvrđujemo privrženost Ustavu BiH onako kako je on napisan, ali smo spremni da odbranim Ustav RS - naveo je.

Nakon sastanka sa predstavnicima vlasti u RS i predstavnicima u državnim institucijama, Milorad Dodik pročitao je zaključke koji su šokantni i alarmirajući, prenosi Raport.

On je kazao da su na sastanku imali potpuno jedinstvo i da je RS spremna i sposobna da brani Ustav RS svoj ‘suverenitet i integritet’.

– RS je ona koja je suština odnosa u BiH zajedno sa FBiH i tri konstitutivna naroda. Od toga nećemo odustati – rekao je on.

Kazao je da su se učesnici sastanka složili da odbace optužnice koje je Sud BiH potvrdio protiv Dodika i Miloša Lukića. No, Dodik je istakao i da neće prihvatiti odluke Suda BiH što postavlja pitanje kako će se sudski proces odvijati.

– Učesnici su odbacili optužnice koje se podižu protiv predsjednika RS kao politički montirane i da one devalviraju značaj i povjerenje. Sud i Tužilaštvo BiH nisu ustavna kategorija i da je to nametnuto od visokog predstavnika. To je politički motivirana struktura, a to potvrđuje činjenica da djeluju u skladu sa nametnutim zakonima – rekao je Dodik.

Upravo se čita:  Dodik priznao: Vjerovatno ćemo se prijaviti na lokalne izbore, ali postoji i način da napravimo opstrukciju

Dalje je kazao da su zaključili da ‘navodni’ visoko predstavnik i raniji visoki predstavnici nisu imali ovlaštenja da nameću zakone.

– Zato smatramo da treba na dnevni red staviti sve zakone i naći politički dogovor. RS će i do sada neće privhatati legitimnost tih zakona – istakao je lider SNSD-a.

– Spremni smo da ostanemo jedinstveni po svim pitanjima. Potvrđujemo privrženost Ustavu BiH onako kako je on napisan, ali smo spremni da odbranim Ustav RS – naveo je.

Onda je istakao da neće biti prihvatanja odluka Suda BiH

– Učesnici sastanka su rekli da neće prihvatiti odluke Suda BIH jer ih odbajcuju jer su politički motivisane – naveo je Dodik.

Upravo se čita:  Načelnik opštine Istočna Ilidža uputio poruku vlastima RS: "Gospodo, doktori nam idu u 'mrsko' Sarajevo, ne u Njemačku"

Kao najvažnije pitanje naveo je pitanje imovine.

– To je izmišljeno pitanje. To je riješeno Dejtonom. Ustavni sud BiH kada je odlučivao o tome bio je politički instrumentaliziran. Mi odbijamo prijedlog da razgovaramo o tome. Mi odbijamo mogućnost da se prihvati nametnuti zakon od visokog predstavnika. Mi ćemo odmah nakon toga proglasiti nezavisni status RS jer ćemo biti primorani – zaprijetio je Dodik.

Dalje je naveo da su zaključili da se neće sastajati sa službenicima ambasada SAD, Velike Britanije i OHR-a. To ne može da rezultat osim da im da pokriće za loše namjere prema RS”, istakao je.

On je naveo da će se nastaviti razgovori na državnom nivou i da će imati tri prioriteta.

Upravo se čita:  Dodik nakon sastanka sa mađarskim ministrom vanjskih poslova: Rezolucija će bitno destabilizovati BiH, do mjere potpune paralize odnosa

“Nastavit ćemo razgovore na nivou BiH i stavljat ćemo tri pitanja koja moraju da se rješavaju u paketu, strane sudije, Ustavni sud BiH, Sud BiH, gdje tražimo da sjedište apelacionog suda bude u Banjoj Luci. O Izbornom zakonu treba razgovarati, da se nelegalna struktura CIK-a smijeni i imenuje nova. Donijeti novi zakon na nivou BiH i izborni zakon za RS. CIK može samo za Predsjedništvo BH i poslanike u Predstavničkom domu raspisivati izbore. RS po Ustavu BiH ima pravo da provede izbore za sve druge nivoe”, naveo je Dodik.

Na kraju je kazao da je dogovoreno da se u budžetu RS za iduću godinu predvide novci za plaće ljudima koji rade u institucijama BiH, a ukoliko oni odluče da se povuku.

Izdvajamo

Izdvajamo

Kako je Srebrenica ponovo vraćena na globalnu scenu?

Nakon što je u petak usaglašen konačni tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici, propali su svi mogući pokušaji da...

Još vijesti za vas