Srijeda, 17 srpnja, 2024

Dodik: RS je spremna isplatiti Federaciji dvije milijarde KM i dati Potočare da se raziđemo

Preporučeno

“Mi nećemo seseciju, mi smo stvorili BiH, nemamo plan sececije, ali plan nam je ako se ne uspostavi sistem odnosa, da se razdužimo s BiH”, rekao je Dodik.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik gostuje večeras kod Senada Hadžifejzovića u Centralnom dnevniku.

U jeku nove krize oko Rezolucije o Srebrenici u UN-u, te sve češćim zveckanjem oružjem, Dodik je “ponudio 2 milijarde Bošnjacima”?!

No, krenimo redom.

Pitanjem jeste li dobro, započeo je Senad Hadžifejzović intervju s Miloradom Dodikom, predsjednikom RS.

Trošite se, da li čovjek u tom trošenju da pretjera u izjavama?

“Svaki stav koji se iznosi je motivisan osnovama politike koji se zasniva na RS-u i na zajedničkoj politici Dejtona. Osnovni problem je što mi poštujemo slovo Dejtona! Politički stavovi u kontinuitetu ne mijenjaju nam se godinama! Bavimo se svojim poslovima RS je kada sam došao davno, u zadnjih 10 godina povećala domaću proizvodnju to je sada 5, 8 miliona eura!

Upravo se čita:  Sudinica Uzunović zabranila Dodiku da svjedokinji postavi jedno pitanje

U nastavku Dodik je govorio o duhu Dejtonskog sporazuma, ekonomskoj stabilnosti RS, zaposlenosti, platama, zaduženjima, budžetu koji je “na maksimalnom nivou”, dvije penzije isplaćene u aprilu, otvaranju fabrika… u RS.

“Mislim da RS ima dinamiku koju narušava nakaradni ambasador koji želi loše RS, sankcijama, pritiskom…”, kazao je Dodik.

Da li ste spremni u vanrednoj situaciji da sve to rizikujete, da to bacite, pitao ga je Hadžifejzović.

Upravo se čita:  Milorad Dodik i Dragan Čović Čović i Dodik pružili podršku Trumpu

“U RS nema vanredne situacije, vodi zdrav politički proces i naše nedavno okupljanje bilo je u duhu dobrog raspoloženja. Politika koju vodimo nema namjeru nikog da izazove”, kazao je Dodik i dodao da je mir osnova svega.

Dodao je da se politički procesi ne mogu modelirati sijanjem straha. Postoje izjave u Federaciji BiH od Heleza, ukoliko dođe do secesije da će u naredni sat doći do rata.

“Mi nećemo seseciju, mi smo stvorili BiH, nemamo plan sececije, ali plan nam je ako se ne uspostavi sistem odnosa, da se razdužimo s BiH”, rekao je Dodik.

Upravo se čita:  Vlasti RS planiraju izgradnju memorijalnog kompleksa stradalim Srbima i crkvu u Konjević Polju

“Ja sam spreman da vam dam 2 milijarde obeštećenja, da za 10 godina isplatite svoje neke stvari. Da Potočare eksteritorijalno damo vama Bošnjacima… Da se jednostavno raziđemo jer nema načina da se živi dalje. A rata neće biti. Mi nećemo rata, ali ćemo otići jednog dana”, rekao je Dodik, pa nastavio:

“Bošnjački političari svi imaju jedan cilj, a to je da rasture RS. Ako oni uspiju u tom razvaljivanju, mi odosmo sa 49% BiH”, naglasio je.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon odluke Suda BiH: Ramo Isak otkrio hoće li obrisati spot sa društvenih mreža

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu stranke Snaga naroda, koju predvodi federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak. Time je...

Još vijesti za vas