Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Dodik: Rusija ima pravo da kaže da ne želi BiH u NATO

Preporučeno

“Intervencionizam stranaca u izborima neprihvatljiv, šta imaju ambasade s tim da li je Savjet ministara donio odluku ili nije, ko su oni da se referiraju na to da li je to ispravno ili nije, gdje ima zemlja na svijetu gdje ambasador može tako da se ponaša, nigdje”, kazao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) ponovo se danas osvrnuo na jučerašnja dešavanja – odluke Ustavnog suda BiH, te posjetu ministrice vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je jučer odluku da ukida pojedine odredbe akata iz prenosa nadležnosti sa BiH na entitet RS koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

Upravo se čita:  Nešić oduševljen dolaskom Sticza na mjesto komandanta EUFOR-a

Lider SNSD-a danas poručuje – ‘ništa nije poništeno’.

“Ustavni sud BiH je inkvizicija, to je sprdačina po pitanju prava. Oni nisu jučer ništa poništili, to je politička odluka. To je ponovo okršaj sa RS. I jučer sam ministrici Liz Truss rekao da našu volju oko toga neće moći skršiti”, naveo je danas Dodik.

Ponavlja da će izbora biti, da će se sredstva osigurati, bez upliva stranaca.

“Intervencionizam stranaca u izborima neprihvatljiv, šta imaju ambasade s tim da li je Savjet ministara donio odluku ili nije, ko su oni da se referiraju na to da li je to ispravno ili nije, gdje ima zemlja na svijetu gdje ambasador može tako da se ponaša, nigdje”, govori Dodik.

Upravo se čita:  BH novinari pozvali Tužiteljstvo KS da hitno obustavi sve istražne radnje protiv novinara Hayat TV ali i portala SB i Istrage

Jučer mu je, kako kaže, misnistrica Truss rekla da su došli da u BiH ostanu dugo, pa se pita ko ih je zvao.

Truss je, nastavlja on, ljutito napustila sastanak s njim jer nije čula ono što je željela, nakon što joj je “saopštio da je BiH propala država”.

NATO put BiH: “Tema koja ne postoji”

Upravo se čita:  Pozder i Šešum: Imamo puno prirodnog i historijskog blaga za UNESCO

Navodi kako Rusija ima puno pravo da izražava stav po pitanju dešavanja u BiH.

“Ako neko u Briselu kaže da želi BiH u NATO-u, onda Rusija ima pravo da kaže da ne želi. Nećemo u NATO, ta tema ne postoji. Jedini dokument gdje se NATO u BiH spominje iz 2005./06. kada je dat mandat godinu da izvrše transfer u Altheu, a oni bi da to traje 300 vjekova”, izjavio je Dodik.

Navodi kako u RS stabilna ruka čuva mir i stabilnost, dok to, kaže, u FBiH nije slučaj.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

Na trodnevnom suđenju, koje je danas počelo pred regionalnim sudom u Kremsu, u Austriji, majka koja je zlostavljala 12-godišnjeg...

Još vijesti za vas