Srijeda, 28 veljače, 2024

Dodik se okomio na Konakovića: On nije nikakav ministar, on je skorojević, malo se zaigrao… nije političar za duge staze

Preporučeno

Istakao je da je Konaković napao i Rusiju izjavom "da će se pokazati da li je Dodik ruska marioneta, sada kada su vrata EU otvorena za BiH".

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da se ministar vanjskih poslova BIH Elmedin Konaković zaigrao govoreći o sankcijama i izolaciji RS.

“Nepotrebno je da Konaković drži predavanja. Pitanje što se tiče EU nije upitno, ali je upitno sprovođenje 14 prioriteta što su tražili iz EU”, izjavio je Dodik za RTRS.

Istakao je da Konaković pokušava da bude portparol EU govoreći i prijeteći sankcijama.

“Mislio je da ako bude na fonu priče o EU, da će mu to donijeti poene. Neće. Pokazaće se da SDA i druge političke partije tamo, imaju veću podršku nego Konaković. Što se tiče sankcija, to je ono što želi i traži od drugih. Njima “sipa” riječi u usta. On nije nikakv minstar inostranih poslova, jer se samo zalaže za svoju malu političku partiju, koja je dobila beznačajan brojh glasova u odnosu na nas iz SNSD-a, stranke koja je politički gigant u svakom smislu”, naveo je Dodik.

Upravo se čita:  Građani Podgorice protestovali zbog posjete Dodika, on im pokazao tri prsta

Dodik ističe da obožava Rusiju i da poštuje i podržava njenog predsjednika Vladimira Putina. Kaže da nije sporan evropski put i da nije sporno da se sve uradi što je dogovoreno na sastanku.

“U okviru toga se nalazi nekoliko važnih tema. Јedan je i zakon o Ustavnom sudu, koji smo dogovorili i da ukoliko i to možemo da uradimo i da se dogovorimo da nema stranaca u političkom sistemu BiH, mi imamo evropski put. Ako to ne možemo da dogovorimo, nećemo se dogovoriti ni oko Suda, ni oko zakona o pranju novca, zakona o sukobu interesa. Ne može on ovdje da nameće pravila, šta je umislio sebi da je on neko ko ovdje drži lekcije, govori nekom da je marioneta, kako je neko prorus”, navodi Dodik.

Upravo se čita:  BH novinari pozvali Tužiteljstvo KS da hitno obustavi sve istražne radnje protiv novinara Hayat TV ali i portala SB i Istrage

Naglasio je da Konaković treba da razgovara sa zvaničnicima RS.

“Ne zanima me šta priča sa nekim ministrima. Treba sa nama da se razgovara, jer mi donosimo odluke. To što je on spreman da prihvati da neko drugi u ime njega odlučuje, to je njegova stvar. Naša stvar je da kažemo da mi predstavljamo legitimno srpski narod i da imamo isto želje”, naveo je Dodik.

Upravo se čita:  Formiranje posebnih odjela: Premijer Nikšić otkrio lokaciju na kojoj bi trebao biti smješten federalni USKOK

Istakao je da je Konaković napao i Rusiju izjavom “da će se pokazati da li je Dodik ruska marioneta, sada kada su vrata EU otvorena za BiH”.

“S druge strane, Konaković prihvata da se ovdje promoviše njemački i holandski ineteres, kao i interesi EU, SAD, i to je njemu sve u redu. Kakav si ti čovjek? Ako si patriota bilo čega, onda ne može neko drugi da dođe ovdje i govori šta je najbolje. Konaković je skorojević i nije političar za duge staze”, naglasio je Dodik.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon što je napustila OBN televiziju: Evo u koju TV kuću je prešla Maja Munda

Jedna od omiljenih TV voditeljica u BiH Maja Munda iznenadila je javnost s viješću kada je nakon 17 godina...

Još vijesti za vas