Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Dodik se poistovjetio s entitetom – Republika Srpska, to sam ja!

Nemojte propustiti

Zašto predsjednik Republike Srpske svoju sudbinu povezuje sa sudbinom cijelog entiteta?

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Socijalno-ekonomska situacija u Republici Srpskoj se pogoršava, a opozicija i sve veći broj građana postaju glasniji u iskazivanju nezadovoljstva načinom na koji aktuelna vlast, predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, vodi ovaj bosanskohercegovački entitet. U isto vrijeme, sve su češće optužbe vrha SNSD-a da opozicija, dio medija i nevladine organizacije pripremaju rušenje predsjednika RS-a Milorada Dodika, “a time atakuju i na samu RS”.

Dopisnik agencije Anadolija javlja da se pokušaj izjednačavanja Republike Srpske sa Dodikom u opozicionim krugovima tumače kao potvrda njihovih tvrdnji da entitetski predsjednik, iako po Ustavu RS bez stvarnih širokih ovlasti, upravlja i Vladom i Skupštinom, te se svaka kritika usmjerena ka njemu doživljava kao napad na temelje samog entiteta.

Opozicija tvrdi da se u pozadini ovakvog Dodikovog ponašanja krije strah da se i u RS ne prenese „sindrom Sanadera ili Miškovića“,odnosno da se i ovdje ne otvore istrage u kojima bi se ispitala uloga samog vrha vlasti u brojnim kriminalnim ili korumptivnima aferama koje se pokušavaju zataškati.

Predsjednik opozicione Srpske radikalne stranke RS Milanko Mihaljica naglasio je da je “u ovom trenutku, zahvaljujući SNSD-u koji već sedam godina drži sve poluge vlasti, RS prva u Evropi po broju nezaposlenih, siromaštvu, korumpiranosti i svim vidovima kršenja ljudskih prava“. I kada se na to ukazuje, istakao je Mihaljica “stvara se utisak da je jedan čovjek, Milorad Dodik, isto što i RS i da bi njegov odlazak značio i nestanak RS, što je neistina”.

Upravo se čita:  Savjetnica u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića u vezi s razrješenjem ambasadora Abdulaha Skake

„Nakon otvaranja nekih sudskih procesa u Srbiji, među vladajućim krugovima u Republici Srpskoj zavladao je paranoični strah da bi to moglo da se prenese i na RS“, smatra Mihaljica.

Predstavnik Helsinškog parlamenta građana Banjaluka Aleksansdar Žolja, u izjavi za agenciju Anadolija, takođe je naveo da su optužbe, koje dolaze iz krugova SNSD-a da se u RS-u sprema „nekakav prevrat“, rezultat straha vlasti da se „ovdje ne desi slučaj Sanader ili Mišković, odnosno da se ne počnu otvarati istrage u kojima bi bili uključeni ključni predstavnici vlasti“.

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić kazala je da je „smešno da Milorad Dodik sebe izjednačava s Dejtonskim sporazumom i Republikom Srpskom“. „Vraćanje na vrijeme devedesetih godina kada se sudbina jednog naroda izjednačavala s jednim čovekom je i tragična i neprihvatljiva“,izjavila je Cenić za Anadoliju i pojasnila kako vjeruje da u pozadini svega, pa i svake kritike usmjerene na vlast koja se smatra direktnim napadom na Dodika, leži strah ali i opravdana bojazan da će finansijske istrage koje se vode u Srbiji imati refleksije i na RS. „Od otvaranja Agrobanke u RS, preko poslovanja Miškovićeve Delte, privatizacija u Srbiji i imovine koju tamo posjeduju pojedinci u RS. Sve to i tekako može biti predmet istrge“, upozorila je Cenić.

Upravo se čita:  Dodik danas s Putinom u Moskvi

Iako ne vjeruje daće istrage o kriminalu i korupciji koje se trenutno vode u Srbiji biti proširene i na Republiku Srpsku, profesor Korać je kazao da je moguće očekivati da „repovi finansijskih istraga u slučaju Miroslava Miškovića završe u Banjaluci“.

Kao primjer je naveo vlasnika beogradske Zextra grupe Dragana Đurića koji je uključen u privatizaciju RK Boska u Banjoj Luci, zbog čega opozicija od pravosudnih organa RS zatražila da se cijeli slučaj ispita kako bi se utvrdilo ima li upravo odgovornosti Milorada Dodika za činjenicu da ugovor o privatizaciji nije nikada ispoštovan. .

Upravo se čita:  Čović tvrdi: Nema pakta s Dodikom, uskoro i o Izbornom zakonu

„Milorad Dodik gubi povlašten položaj u vladajućim političkim krugovima u Srbiji”, zaključio je Korać, ne prejudicirajući da to znači i otvaranje eventualne finansijske istrage kontrolnih organa Srbije protiv njega.

U očitoj panici kako se nositi s narastajućim socijalnim nezadovoljstvom građana, koje bi prema Žoljinom mišljenju, moglo eskalirati u proljeće, vrh SNSD-a u javnost plasira priču da bi s novcem „upumpanim iz inostranstva“ NVO sektor mogao ovdje pokrenuti procese rušenje Dodika i destabilizacije RS.

„Ja ovdje ne vidim tu snagu koja bi mogla dovesti do staranja pokreta kakav je bio Otpor u Srbiji, ali se mi iz nevladinog sektora ozbiljno plašimo da nas sutra za bilo koji štrajk ili drugo vid iskazivanja nezadovoljstva građana ne optuže kao organizatore“, istakao je Žolja.

Komentarišući tvrdnju potpredsjednika SNSD-a Nikole Špirića, „da ima saznanja da se u inostranstvu već štampaju značke s natpisima protiv aktuelne vlasti u RS“, Svetlana Cenić zaključuje je šaljivo poručila: „Do sada su RS rušili, pa je nisu srušili kolekcionari konvertibilnih maraka, pa je sigurno da je neće srušiti ni kolekcionari značaka.”

(Anadolija)

Pročitajte još

Izdvajamo

Mirni skup u Sarajevu: Veliki broj građana odaje počast mladoj Bišćanki Azri Spahić

Građani su položili cvijeće i odali počast stradaloj djevojci Azri Spahić, te uputili podršku njenoj porodici. Veliki broj građana okupio...

Možda vas zanima i ovo