Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Dodik traži smjenu Duške Jurišić

Preporučeno

Jedna od tačaka današnjeg dnevnog reda na sastanku koalicionih partnera na nivou BiH je zahtjev SNSD-a za smjenu zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice Duške Jurišić.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i entiteta republika Srpska, u aprilu ove godine, gostujući u emisiji “Telering” na RTRS-u rekao je kako je Duška Jurišić “greška.”

On je na konstataciju voditelja i autora emisije Mate Đakovića da ga je Jurišić zamolila da dođe do njega (op.a. Dodika) da se ne usvajaju izmjene Krivičnog zakona u Republici Srpskoj koji se tiče klevete, rekao da će “ona će biti bivša pomoćnik ministra.” Uz niz uvreda koje je izgovorio na njen račun, Dodik je tada poručio “ona bi mogla da me tuži po novom Zakonu za ovo što sam rekao.”

Upravo se čita:  Počeo Samit u Švicarskoj, Bećirović zajedno sa svjetskim liderima

Šest mjeseci poslije, u Istočnom Sarajevu je, kako prenosi N1, na stolu pred koalicionim partnerima i njena smjena.

Duška Jurišić postavljena je za zamjenicu ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH ispred Naše stranke krajem januara.

Od preuzimanja mandata do danas, snažno se isticala u borbi za prava povratničke populacije u BiH, poštivanje Zakona o ravnopravnosti polova, borbu protiv diskriminacije, ali i borba za slobodu medija ali i prava manjina.

Upravo se čita:  Osipaju se redovi u vladajućoj koaliciji u RS-u: Nenadićeva stranka na udaru SNSD-a?

U svojim istupima, kao dugogodišnja novinarka i urednica, javno je kritikovala uvođenje izmjena Krivičnog zakona koji se tiče kriminalizacije klevete rekavši kako se radi o “uvođenju verbalnog delikta i to kao krivičnog djela ne samo za jedan entitet, nego za sve građane BiH, koji će u svakodnevnom životu imati ozbiljne posljedice. ”

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas