Utorak, 18 lipnja, 2024

Dodik “zapjenio” zbog Zvizdićeve izjave: O imovini mogu da razgovaraju samo RS i FBiH

Preporučeno

Predsjednik RS-a Milorad Dodik koristi svaku priliku da ponovi “mantru” o tome kako državna imovina treba pripasti entitetima. Za posljednju reakciju povod mu je gostovanja predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Denisa Zvizvića na FTV-u, gdje je, između ostalog govorio i o ovom pitanju.

Tom prilikom Zvizdić je spomenuo kako bi OHR-ova radna grupa trebala, prilikom izrade teksta zakona o državnoj imovini imati na umu činjenicu da su sve države nastale raspadom bivše SFRJ postale titulari državne imovine na svojoj teritoriji, kao i o presudama Ustavnog suda BiH u vezi sa ovim pitanjem. Prema Zvizdićevim riječima, samo država može biti vlasnik imovine, koju može ustupiti, u sličaju potrebe, nižim nivoima vlasti na upotrebu.

Upravo se čita:  Premijer Nikšić: Ima prostora da se Federacija BiH dodatno zaduži

Osim što negira odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa državnom imovinom, Dodik negira i onu koja se odnosi na termin “zajedničke institucije”, a koji je proglašen neustavnim.

– O imovini neće odlučivati nijedna zajednička institucija na nivou BiH, pa tako ni Parlamentarna skupština, što znači da se o tome neće pitati ni Denis Zvizdić.

Upravo se čita:  Osipaju se redovi u vladajućoj koaliciji u RS-u: Nenadićeva stranka na udaru SNSD-a?

O imovini mogu da razgovaraju samo Republika Srpska i Federacija BiH jer su one vlasnici imovine, kako je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH.

Ne smatram spornim da eventualno Republika Srpska i Federacija dogovore da daju na korištenje imovinu koja je potrebna za rad zajedničkih institucija BiH, objavio je Dodik.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Kemal Malovčić: Da se pitalo Sarajevo, danas bi radio na njivi

Kemal Malovčić je jedan od najistaknutijih i najdugovječnijih pjevača narodne muzike na prostoru bivše Jugoslavije. Rođen 6. maja 1946....

Još vijesti za vas