Utorak, 18 lipnja, 2024

Dodikovi optužuju ministra Heleza za špijunažu i odavanje tajnih podataka

Preporučeno

U zahtjevu se navodi kako je Helez “iznosio je navodne obavještajne podatke o političkim protivnicima, formiranju vlasti, pa čak i regionalnim kretanjima i odnosima”.

Zastupnici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, Sanja Vulić i Milorad Kojić uputili su zahtjev za osnivanje privremene komisije koja bi ispitala navodno uplitanje u rad obavještajnih službi ministra odbrane BiH Zukana Heleza.

U zahtjevu se navodi kako je Helez “iznosio je navodne obavještajne podatke o političkim protivnicima, formiranju vlasti, pa čak i regionalnim kretanjima i odnosima”.

Upravo se čita:  Osipaju se redovi u vladajućoj koaliciji u RS-u: Nenadićeva stranka na udaru SNSD-a?

Kao primjer toga navode njegove medijske nastupe gdje je između ostalog rekao: “Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planira pustiti niz vodu Milorada Dodika”, “SDA dvojicu delegata vozila u gepeku, pa ih kupila”, te da Predsjednik RS-a planira bijeg.

SNSD-ovci smatraju da se radi o mogućoj zloupotrebi, iznošenju neistinitih podataka pa čak i saradnji sa nekom od stranih obavještajnih službi. Oni navode da se radi o krivičim djelima špijunaže i odavanje tajnih podataka.

Upravo se čita:  Vučić se obratio Ambasadi SAD u Sarajevu: Zanima ga imovina države BiH

Navode da je zadatak komisije da utvrdi činjenično stanje, te ako nađe da je došlo do povrede naprijed navedenih zakona, predloži zakonom propisane mjere.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta na kojoj će se raspravljati o prijedlogu SNSD-a bi se trebala održati krajem mjeseca.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Velike gužve na izlazu iz BiH, na ovim graničnim prijelazima se čeka najduže

Na graničnim prijelazima Izačić, Velika Kladuša, Bosanska Gradiška, Gradina i Deleuša duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz...

Još vijesti za vas