Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Dodikovi optužuju ministra Heleza za špijunažu i odavanje tajnih podataka

U zahtjevu se navodi kako je Helez “iznosio je navodne obavještajne podatke o političkim protivnicima, formiranju vlasti, pa čak i regionalnim kretanjima i odnosima”.

Preporučeno

Zastupnici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, Sanja Vulić i Milorad Kojić uputili su zahtjev za osnivanje privremene komisije koja bi ispitala navodno uplitanje u rad obavještajnih službi ministra odbrane BiH Zukana Heleza.

U zahtjevu se navodi kako je Helez “iznosio je navodne obavještajne podatke o političkim protivnicima, formiranju vlasti, pa čak i regionalnim kretanjima i odnosima”.

Upravo se čita:  Nešić negirao Dan državnosti BiH, pa isprozivao Trojku: Kako bi bilo da mi šetamo Sarajevom 9. januara?

Kao primjer toga navode njegove medijske nastupe gdje je između ostalog rekao: “Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planira pustiti niz vodu Milorada Dodika”, “SDA dvojicu delegata vozila u gepeku, pa ih kupila”, te da Predsjednik RS-a planira bijeg.

SNSD-ovci smatraju da se radi o mogućoj zloupotrebi, iznošenju neistinitih podataka pa čak i saradnji sa nekom od stranih obavještajnih službi. Oni navode da se radi o krivičim djelima špijunaže i odavanje tajnih podataka.

Upravo se čita:  Brza uspostava Vijeća ministara i nije neka sreća: Helez može biti smijenjen, ali ne i Staša Košarac

Navode da je zadatak komisije da utvrdi činjenično stanje, te ako nađe da je došlo do povrede naprijed navedenih zakona, predloži zakonom propisane mjere.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta na kojoj će se raspravljati o prijedlogu SNSD-a bi se trebala održati krajem mjeseca.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U RS-u za “crni petak” potrošeno 27 miliona KM, u FBiH čak 346 miliona KM!

Iako je i ove godine “crni petak” privukao veliki broj građana RS-a u tržne centre, a njihove novčanike za...

Možda vas zanima i ovo