Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Dogodilo se na današnji dan

Preporučeno

Dogodilo se na današnji dan

na-današnji-dan

– 1682. Umro španjolski slikar Bartolomeo Esteban Murillo, jedan od najznačajnijih predstavnika visokog baroka u slikarstvu.

-1789. Proslavljeni američki vojskovođa George Washington položio prisegu i tako postao prvi predsjednik SAD-a, nove države na sjevernoameričkom kontinentu.

– 1897. U Beču je umro istaknuti njemački skladatelj Johannes Brahms, tvorac brojnih simfonija, klavirskih koncerata, zborskih i solo pjesama.

– 1924. Rođen je američki glumac Marlon Brando. Karijeru je počeo u kazalištima na Broadwayu, a svjetsku slavu donijele su mu filmske uloge “mladih gnjevnih ljudi” pedesetih godina 20. stoljeća.

– 1948. Predsjednik SAD-a Harry Truman potpisao Maršalov plan ekonomske pomoći poslijeratnoj Europi.

– 1991. Umro engleski romanopisac i pripovjedač Graham Greene.
Njegova poznata djela su “Moć i slava”, “Srž stvari”, “Greeneland”,
“Treći čovjek”, “Kraj veze”, “Izgubljeno djetinjstvo”,
“Mirni Amerikanac”, “Ljudski faktor” i druga.

– 1995. Zajedničkim priopćenjem o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Republike BiH i Narodne Republike Kine, koje su u Zagrebu potpisali veleposlanik Kasim Trnka i Xie Hiqin, službeno su uspostavljeni diplomatski odnosi ove dvije zemlje.

– 1996. U zrakoplovnoj nesreći nedaleko od Dubrovnika poginuo je američki ministar trgovine Ronald Broen, koji se s grupom američkih gospodarstvenika nalazio u službenom posjetu BiH i Hrvatskoj. U toj tragediji život je izgubilo svih 27 putnika i 6 članova posade.

– 2003. Kongres SAD-a odobrio blizu 80 milijardi američkih dolara za financiranje rata u Iraku.

(Fena/Bh-index)

Izdvajamo

Izdvajamo

U “grad milionera” u BiH sletjelo 17 njemačkih bogataša

U živopisnim Živinicama, gradu gdje svaki pedeseti stanovnik miriše na milione, ovih dana je odigran skup kakav se ne...

Još vijesti za vas