Nedjelja, 14 srpnja, 2024

Dok Bosanci odlaze: U BiH stiže radna snaga iz Indije, Turske, Kine, Bangladeša, Ruske Federacije

Preporučeno

Uprkos padu nezaposlenosti, posljednjih godina bilježi se povećanje uvoza stranih radnika na domaće tržište rada.

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku, u martu ove godine na području Bosne i Hercegovine registrirano je 335,386 nezaposlenih osoba, od kojih je 197,208 žena.

Međutim, broj registriranih nezaposlenih osoba smanjio se u odnosu na prethodni mjesec za 0.9 posto, dok je u usporedbi s martom 2023. godine zabilježen pad od 5 posto.

Kada se promatraju registrirani nezaposleni po kvalifikacijskoj strukturi, najveći broj nezaposlenih ima VKV i KV kvalifikaciju, slijede nekvalificirane osobe, osobe sa srednjom stručnom spremom, polukvalificirane osobe te osobe višeg obrazovanja.

Upravo se čita:  Korida u Čevljanovićima ove godine neće biti održana? “K’o da smo Oktobarfest. Traže od nas da prijavimo radnike, fiskalizujemo šatore i ulaznice”

Uprkos padu nezaposlenosti, posljednjih godina bilježi se povećanje uvoza stranih radnika na domaće tržište rada.

Stoga, broj odobrenih dozvola za uvoz strane radne snage u Bosni i Hercegovini je porastao.

Poslodavci su sve više skloni uvozu radnika iz inozemstva kao alternativnom rješenju gdje nije moguće osigurati domaću radnu snagu. Međutim, postupci uvoza strane radne snage su često komplicirani i dugotrajni, što dovodi do odustajanja poslodavaca od uvoza radne snage.

Upravo se čita:  Drama u sarajevskom domu zdravlja: Podivljali muškarac prevrnuo kafe aparat, pa lopatom za snijeg napao recepcionerke na info-pultu

U sektoru građevinarstva, uslužnih djelatnosti, umjetnosti, zabave i rekreacije, prerađivačkoj djelatnosti, hotelijerstvu i ugostiteljstvu, vađenju ruda i kamena te djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada, primjetan je porast zapošljavanja stranih radnika.

Uprkos padu nezaposlenosti, izazovi na tržištu rada Bosne i Hercegovine ostaju, a uvoz strane radne snage postaje sve češće rješenje za popunjavanje radnih mjesta u različitim sektorima. U prvih pet mjeseci ove godine dozvolu za rad dobilo 929 stranaca, među kojima ima radnika iz Indije, Turske, Kine, Bangladeša, Ruske Federacije

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

U Kiseljaku uvedene redukcije vode, neka naselja danima bez vodosnabdijevanje

Iz kiseljačkog JP “Vodovod i kanalizacija” jutros, je saopćena informacija o redukciji vodosnabdijevanja na određenim područjima. Iz ViK-a Kiseljak je...

Još vijesti za vas