Srijeda, 19 lipnja, 2024

Dok civilizirani svijet saosjeća s Ukrajinom, u Beogradu masovni protest podrške Rusiji i Putinu

Preporučeno

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se 4. marta u Beogradu na skupu podrške Ruskoj Federaciji, nakon invazije te zemlje na susjednu suverenu državu Ukrajinu. Okupljanje je organizovala esktremno desničarska grupa iz Srbije “Narodne patrole”, piše Radio Slobodna Evropa.

Na skupu, koji je počeo oko 18 sati, su intonirane srpska i ruska himna, a neki od prisutnih istakli su zastave Rusije. Okupljeni skandiraju “Srbija, Rusija ne treba nam Unija”, aludirajući na članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

Okupljeni su nakon obraćanja govornika, među kojima su bili i predstavnici ekstremno desničarskih grupa, pošli u šetnju do Ambasade Ruske Federacije i diplomatskog predstavništva Bjelorusije.

Kako javljaju reporteri Radija Slobodna Evropa (RSE), osoblje Ambasade Rusije je sa prozora pozdravilo prisutne. Okupljeni su, između ostalog, skandirali pogrdne parole na račun NATO saveza, a mogli su se čuti i povici “Krim je Rusija, Kosovo je Srbija”, kao i skandiranja imena pravosnažno osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Neki od prisutnih istakli su plakate sa simbolom Z, jednom od oznaka ruskih vojnih snaga na ukrajinskom ratištu.

Damnjan Knežević, vođa ultradesničarskih “Narodnih patrola”, rekao je u obraćanju da je “svakom Srbinu Rus brat”, te dodao da sankcije koje je međunarodna zajednica uvela Ruskoj Federaciji zbog invazije na Ukrajinu “nisu ništa za slovensku dušu”.

“Živjela Rusija, Srbija, Bjelorusija i oslobođena Ukrajina”, poručio je Knežević.

Među pristutnima je i Mladen Obradović, vođa klerofašističke organizacije “Obraz”, čije djelovanje je Ustavni sud zabranio 2012. godine. U međuvremenu, Obradović je osnovao organizaciju “Svetosavski savez Obraz” koja neometano radi.

U obraćanju okupljanima, Obradović je rekao da je “Rusija oslobodila svijet od NATO prijetnje”, te da je ruski predsjednik Vladimir Putin pokazao “ko je nosilac slobode čovječanstva”.

Upravo se čita:  Penzioner kažnjen jer je vozio kubik i po drva sa svog imanja bez potrebne dokumentacije

U najavi koju je na društvenim mrežama obavila ova grupa navodi se da “patriotske organizacije i pokreti predvođeni „Narodnim patrolama” organizuju miting podrške Rusiji i ruskom narodu “zbog njihove pravedne borbe protiv globalista i kolonizatora”.

Ruska agresija na Ukrajinu počeo je 24. februara i od tada su Kijev i drugi gradovi pod žestokim raketnim udarima.

Moskva tvrdi da su mete vojni objekti u cilju “demilitarizacije” i “denacifikacije”, ali snimci i slike iz ukrajinskih gradova prikazuju suprotno.

Od početka invazije stradalo je više od 2.000 civila, uključujući više od 20 djece. Iz zemlje je izbjeglo milion ljudi.

Organizatori protesta podrške Rusiji podijelili su video poziv Denisa Garijeva, kojeg je američki State department 2020. godine označio kao globalnog teroristu.

Garijev je jedan od vođa ekstremističke organizacije “Ruski imperijalni pokret”, koju je američka administracija takođe označila kao globalnu terorističku pretnju.

On je u video poruci pozvao građane Srbije da pomognu “obnavljanju Rusije u okviru njenih historijskih granica”.

Garijev je trener u centru za obuku paramilitarista u ruskom Sankt Peterburgu. Oni od 2014. godine djeluju u separatističkim oblastima na istoku Ukrajine Donjeck i Lugansk, čiju je samostalnost na početku invazije priznao predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Ova grupa je, prema izvještaju SAD, sprovodila paravojnu obuku i u Evropi i aktivno radi na okupljanju u zajednički front protiv njihovih navodnih neprijatelja.

Video poziv na podršku građana Srbije, Garijev je uputio sa nepoznate lokacije, ispred panoa na kojem je u lijevom uglu istaknuta i fotografija osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, koji je u Hagu osuđen i za genocid tokom rata u Bosni i Hercegovini 1995. godine.

Upravo se čita:  Konobar iz Sarajeva se javio na oglas za ubicu: "Spreman na sve, nema mrlje, ima četvero djece"

Jedna od “akcija” pripadnika neregistrovane ekstremno desničarske grupacije “Narodne patrole” bila je upravo “odbrana” murala Ratka Mladića, koji se u centru Beograda pojavio tokom ljeta 2021. godine.

U novembru 2021. su kordoni policije sprječavali njihove pripadnike da priđu članovima nevladinih organizacija i građanima koji su protestovali zbog murala koji do danas nije uklonjen.

“Narodne patrole” su javne istupe započele 2020. godine, kada su u više navrata organizovali antimigrantske akcije u nekoliko gradova Srbije.

Ova grupa je u međuvremenu postala poznata i po anti LGBT porukama, ometanju novinara tokom izvještavanja sa Parade ponosa, kao i po širenju nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

U oktobru 2021. učestvovali su na protestima protiv vakcinacije i korona mjera, te protestima “podške Srbima na Kosovu” ispred ambasade SAD u Beogradu. Njihov vođa Damnjan Knežević tada je pozivao na “regrutovanje” građana Srbije ukoliko “dođe do incidenata nad Srbima na Kosovu”.

U protivljenju nezavisnosti Kosova, ultradesničari u Srbiji imaju podršku ekstremističke organizacije “Ruski imperijalni pokret”.

“Mi Rusi, smo se isto tako uvijek zalagali za ujedinjenje Srba, za vraćanje Kosova Metohije, i drugih srpskih zemalja, u okviru Srbije. To je naša opšta borba, u kojoj mi moramo zajedno da nastupamo”, naveo je, pored ostalog, njihov vođa Denis Garijev u video pozivu građanima Srbije.

Na početku ruske invazije na Ukrajinu, u Beogradu je 26. febuara organizovana i auto-kolona podrške Moskvi. Iz vozila koja su prolazila centrom grada vijorile su se zastave Rusije i Srbije, kao i slike ruskog predsjednika.

U proteklim danima, u Beogradu je održano nekoliko protesta u znak podrške građanima Ukrajine.

Upravo se čita:  Brutalno pretukla nastavnicu biologije jer je njenom sinu zaključila dvojku: "Ne znaš ti ko sam ja"

Ipak na mapi Evrope, Srbija je jedna od rijetkih, ako ne i jedina, država u kojoj se organizuje i skup podrške Rusiji.

Vlast u Beogradu se na sjednici Generalne skupštine UN-a 2. marta pridružila osudi ruske invazije na Ukrajinu, ali se nije priključila sankcijama koje su EU, SAD, Velika Britanija i druge države Zapada uvele Moskvi.

Briselski zvaničnici su više puta pozivali Srbiju da se pridruži sankcijama, a predsjednik države Aleksandar Vučić je izjavljivao da na sebe preuzima “sve kritike, primjedbe i pritiske” zbog trenutne odluke Srbije.

Vlast u Beogradu, koju od 2012. godine predvodi Vučićeva Srpska napredna stranka, održava tradicionalno dobre odnose sa Rusijom.

Dok je Rusija podržava u osporavanju nezavisnosti Kosova pred međunarodnim institucijama, Srbija je zavisna od ruskih energenata, a saradnja je prisutna i na vojnom planu – kupovinom ruskog oružja.

Uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora koji su najavljeni za 3. april, Ukrajina nije među ključnim temama predizborne kampanje u Srbiji.

Podršku Putinovim potezima upućuju opozicione desničarske stranke, poput pokreta “Oslobođenje” Mlađana Đorđevića ili Srpske radikalne stranke na čijem je čelu haški osuđenik Vojislav Šešelj.

Koalicija oko desničarskog pokreta Dveri pozvala je rukovodstvo Srbije da “ni pod kojim uslovima ne uvede sankcije Rusiji”.

Dio “proevropske” opozicije je izrazio podršku suverenitetu Ukrajine i solidarnost sa njenim građanima.

Prema istraživanju beogradskog nevladinog Instituta za evropske poslove iz jula 2021, 83 posto građana Srbije smatra Rusiju prijateljskom državom.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Neum pun turista: Za vikend se očekuje da bi mogao biti 100 posto popunjen

U Sarajevskoj špici govorio je Davor Krešić, potpredsjednik Udruge hotelijera Općine Neum. S voditeljima je razgovarao o tome koliko...

Još vijesti za vas