Utorak, 27 veljače, 2024

Dok Dodik negoduje, Komšić i Džaferović pozdravili britansku pomoć BiH protiv ruskog uticaja

Autor:Patria

Preporučeno

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, očekivano, različito su reagovali na najavu britanske vlade, i poruke britanskog premijera.

Britanski vojni stručnjaci bit će poslani u Bosnu i Hercegovinu kako bi ojačali misiju NATO-a i promovisali stabilnost i sigurnost u zemlji, prenoseno je na zvaničnoj stranici Vlade Velike Britanije.

Povodom ove odluke oglasio se i sam premijer Britanije Boris Johnson.

“Ne možemo dozvoliti da Zapadni Balkan postane još jedno igralište za Putinove pogubne potrage. Raspirujući vatru secesionizma i sektaštva, Rusija nastoji da preokrene uspjehe u posljednje tri decenije u Bosni i Hercegovini, dobitke koji su donijeli veću stabilnost cijelom našem kontinentu. Zato pojačavamo podršku Bosni i Hercegovini, odazivamo se pozivu naših prijatelja da pomognu u zaštiti mira koji s pravom zaslužuju”, rekao je Johnson.

Upravo se čita:  Akcija FUP-a u Sarajevu: Uhapšene dvije osobe, zaplijenjeni kokain i oružje

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, očekivano, različito su reagovali na najavu britanske vlade, i poruke britanskog premijera.

Željko Komšić pozdravio je najavu Vlade Britanije i premijera Borisa Johnsona o dolasku britanskih vojnih stručanjaka kako bi se Bosni i Hercegovini pomoglo da se osigura od ruskih prijetnji.

“Pozdravljam odluku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva o slanju vojnih eksperata, kojim će se osnažiti NATO štab u Bosni i Hercegovini, te pružiti praktična podrška našoj zemlji u borbi protiv sajber-prijetnji”, također je poručio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Upravo se čita:  Poslodavci još uvijek plate dijele u kovertama a radnici šute

“NATO štab u Bosni i Hercegovini, kao pravni sljednik izvorne međunarodne vojne misije, postoji na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, a uz to ima već raniji pristanak vlasti Bosne i Hercegovine za svoje djelovanje. NATO štab, pravnim aranžmanima koji regulišu ovo pitanje, ima pravo i obavezu da širi svoje kapacitete, po svojim procjenama sigurnosne situacije u BiH, te mu za to nije potrebna saglasnost vlasti BiH, a naročito mu nije potrebna saglasnost vlasti entiteta”, dodao je Džaferović

Upravo se čita:  Fahrudin Solak i Fikret Hodžić zatražili odgodu izvršenja kazne

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da ne postoji nijedan legalan put kojim bi britanski vojni stručnjaci ušli u Bosnu i Hercegovinu, ali da je to, kako tvrdi, “manir stare kolonijalne sile koja nikada nije kucala na vrata svojih kolonija, kako oni Bosnu i Hercegovinu očigledno vide”.

“Svoju viševjekovnu frustraciju Rusima bi da izliječe na BiH, na kojoj nema ko se nije igrao, obučavao i punio svoje biografije. Ništa novo od Britanaca, i pred prošle izbore su poslali svoje jedinice ovdje”, rekao je Dodik.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Keramičari naplaćivali od 10 do 12 KM po kvadratu, sada mnogo skuplje

U Bijeljini u posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova. Naprotiv, rast cijena nekretnina pratila...

Još vijesti za vas