Subota, 20 travnja, 2024

Dokazano da u hrvatskom mlijeku ima kancerogenih tvari

Preporučeno

Dokazano je da u mlijeku ima aflatoksina i čekamo informaciju Agencije za sigurnost hrane BiH da vidimo u kolikom procentu i šta je uzrok tog prisustva. Ta povratna informacija trebala bi uslijediti tokom ove sedmice

mlijeko-proizvod

Granična veterinarska inspekcija koja radi u sklopu Ureda za veterinarstvo BiH otkrila je u redovnoj kontroli da u mlijeku hrvatskih proizvođača “Dukat” i “Vindija” ima opasnog aflatoksina i na osnovu toga je u subotu donesena odluka o zabrani uvoza, rečeno je Agenciji FENA u Uredu za veterinarstvo BiH.
– Dokazano je da u mlijeku ima aflatoksina i čekamo informaciju Agencije za sigurnost hrane BiH da vidimo u kolikom procentu i šta je uzrok tog prisustva. Ta povratna informacija trebala bi uslijediti tokom ove sedmice – kazala je Lana Kotur- Mičić, portparolka Ureda za veterinarstvo BiH.

U međuvremenu su poduzete sve potrebne mjere da se na tržište BiH ne bi uvozili proizvodi koji su štetni po zdravlje građana, a, kako je ranije najavio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, o tome su obaviještene i inspekcije u BiH da bi se spriječila mogućnost da se mlijeko tih proizvođača nađe u prodaji.

Prema informacijama kojima raspolaže Agencija za sigurnost hrane BiH, laboratorijskim analizama je utvrđeno da sadržaj aflatoksina M1 u navedenom proizvodu prelazi maksimalno dozvoljenu količinu propisanu Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani te će od granične veterinarske inspekcije narednih 10 pošiljki navedenih proizvođača biti podvrgnuto detaljnoj materijalnoj kontroli, uzorkovanju i zadržavanju pošiljki do dobijanja rezultata laboratorijskih analiza.

Također i hrvatske vlasti su već poduzele potrebne mjere da bi se ispitao izvoz navedenih “spornih” proizvoda u BiH.

Radi preduzimanja daljih mjera zaštite zdravlja i interesa potrošača u Bosni i Hercegovini, kako ističu iz Agencije za sigurnost hrane, Agencija je, kao kontakt tačka RASFF-a a (evropski brzi sistem uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje) 1. februara zatražila od nadležnih inspekcijskih organa BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH da nakon preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti dostave rezultate inspekcijske kontrole spornog proizvoda, te je o svemu upoznala nadležnu službu Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.

U BiH su poduzete mjere na provjeri i ostalih uvoznika mlijeka, ali i ostalih sumnjivih proizvoda.

Zabrana uvoza u BiH odnosi se na “Vindijino” trajno mlijeko s 2,8 posto mliječne masti s rokom upotrebe do 3. jula te na homogenizirano i sterilizirano mlijeko u UHT pakiranju čiji rok upotrebe istječe u junu. Zabranjen je i uvoz “Dukatova” trajnog mlijeka, također s 2,8 posto masnoće s rokom upotrebe do maja kao i mlijeko “Lagano jutro” čiji rok upotrebe ističe 25. aprila.

Mjere koje je uvela BiH su privremene i bit će promijenjene, a što zavisi od Vijeća ministara, kada se utvrdi da nije ugroženo zdravlje građana i da uvezeno mlijeko zadovoljava standarde koji se primjenjuju u BiH.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji...

Još vijesti za vas