Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Doktor je i u ovoj bolnici tražio od pacijenta 100 KM za pretrage: Ovako sam to riješio…

Preporučeno

U intervjuu kojeg je s dr. Bakirom Nakašem, prvim čovjekom Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu (bivša Vojna bolnica, kako je još uvijek zovu mnogi građani) objavio sarajevski Dnevni avaz, jedno od pitanja odnosilo se i na korupciju u zdravstvu…

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

– Znam da je po ovom pitanju bilo sudskih sporova u mnogim ustanovama… U ovoj bolnici imao sam jedan slučaj koji sam riješio u hodu. Doktor je od pacijenta tražio 100 maraka za pretrage.

Upravo se čita:  Najavljen obilan snijeg i obilna kiša: Pred nama su turbulentne vremenske (ne)prilike

Pacijent mi se požalio, suočio sam ih i tražio da se novac vrati. Taj doktor nastavio je raditi, ali njegov obraz je do penzije ostao ukaljan. I meni su nudili pare, ali ih nisam uzeo. Da sam tada uzeo, kasnije bi mi bilo lakše. Doktorima koji primaju mito nije mjesto sa mnom. Ipak, najviše korupcije u zdravstvu ima u nabavkama, tenderskim procedurama, ustupanju radova… Korupcije će biti dok pacijenti pristaju da se s njima manipuliše, kazao je dr. Nakaš, dodavši nešto i o plaćama u zdravstvu:

Upravo se čita:  Najavljene pojačane kontrole na granicama BiH zbog dolaska dijaspore i turista tokom novogodišnjih praznika!

– Bruka je i sramota da doktor u startu ima 1.400 KM plaću. Prema mom mišljenju, njihova startna plaća ne bi trebala biti ispod 2.000 maraka. Medicinska sestra ne bi trebala za svoj rad imati ispod 1.600, a trenutno ima 700 ili 800 maraka. Nije uredu ni da se priča da u zdravstvu ima viška ljudi. Nedopustivo je da na 30 kreveta ležećih bolesnika, od koji je 25 operisanih, službu obavljaju dva medicinska tehničara, a trenutno je to tako, piše Avaz.

(Avaz/Bh-index)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Dobre vijesti: Iz Tuzle bi se trebali uspostaviti letovi na šest destinacija u četiri zemlje EU-a, poznate i cijene!

Predstavnici grčke aviokompanije Lumiwings do kraja ove sedmice trebali bi doći u Tuzlu na potpisivanje ugovora s Upravom Međunarodnog...

Možda vas zanima i ovo