Četvrtak, 18 travnja, 2024

Dolazi li do poskupljenja električne energije?

Preporučeno

Ovim tarifama, Elektroprivreda će pokušati građanima objasniti potrebu za energetskom efikasnošću i štednjom električne energije.

Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede BiH, Sanel Buljubašić, iznio je danas u emisiji “Rezime” Federalne TV da Elektroprivreda još uvijek nije podnijela zvanični zahtjev pred regulatorom FERK-om za tarifiranje cijena električne energije te da nije mogao precizirati da li će doći do poskupljenja.

Istakao je da se trenutno razmatra model blok tarifa, te da je cilj Elektroprivrede da u ovoj i narednim godinama promovišu štednju električne energije.

Upravo se čita:  Ambasada SAD: Dodik griješi ako misli da će Amerika stajati po strani dok gura BiH ka sukobu

Buljubašić je naglasio da je krajem 2021. godine započeo trend pada proizvodnje električne energije u Elektroprivredi, što je rezultiralo izradom modela blok tarifa.

Ovim tarifama, Elektroprivreda će pokušati građanima objasniti potrebu za energetskom efikasnošću i štednjom električne energije.

Prema modelu blok tarifa, za 60 posto građana ne bi trebalo doći do povećanja cijena električne energije, dok su samo tri posto korisnika veliki potrošači. Oni koji budu više trošili, plaćat će više. Cilj je podstaći građane na štednju električne energije i prilagoditi se standardima Evropske unije.

Upravo se čita:  Završena sanacija: Kada će most “Počitelj” biti pušten u promet?

“Želimo da se učimo kako to postupa Evropska unija. Želimo da ukažemo da moramo štedjeti električnu energiju”, zaključio je Buljubašić.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Zmija ušla radnicima u ormarić u firmi: Uvukla se u garderobu, šokirali se kad su je vidjeli!

Brzo su pozvali Vladicu, koji je vješto uhvatio mladog stepskog smuka na ovom neobičnom mjestu. Srećom, ova vrsta zmije...

Još vijesti za vas