Utorak, 25 lipnja, 2024

Domovino, sretan ti 1. mart – Dan nezavisnosti!

Preporučeno

Bosna i Hercegovina danas obilježava 30 godina od kada se većina njenih građana na međunarodno priznatom referendumu opredijelila za nezavisnost.

Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Održan je 29. februara i 1. marta, a označavao je opredjeljivanje građana ka budućnosti zemlje.

Upravo se čita:  Važna informacija za sve vozače: Za ovih devet zemalja je još potrebna zelena karta

Ovaj datum jedan je od najznačajnijih u historiji naše države, jer je tada više od milenija staroj državi BiH vraćena nezavisnost i međunarodni subjektivitet.

Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača. Izlaznost je bila oko 63,6 posto, a čak 99,7 posto glasača odabralo je nezavisnost. Rezultati referenduma su prihvaćeni 6. marta iste godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Zemlje članice Evropske zajednice priznale su Bosnu i Hercegovinu 6. aprila 1992. godine. Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu dan kasnije, 7. aprila. Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.

Danas je 30 godina od povratka nezavisnosti, a suverenitet i integritet države Bosne i Hercegovine su svakodnevno pod napadima neprijatelja i separatista ove države. Atakuju bezuspješno. Bosne je bilo, Bosne će i biti.

Upravo se čita:  MUP KS: Pušten saobraćaj na glavnim saobraćajnicama, skup prošao bez incidenata

Domovino, sretan ti Dan nezavisnosti!

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Da li su osobe koje predaju zahtjev za penzionisanje do dobijanja rješenja zdravsteno osigurane?

Pitanje koje brine buduće penzionere je da li će kada zaključe radni odnos i predaju zahtjev za penzionisanje do...

Još vijesti za vas