Subota, 23 rujna, 2023

Domovino, sretan ti 1. mart – Dan nezavisnosti!

Preporučeno

Bosna i Hercegovina danas obilježava 30 godina od kada se većina njenih građana na međunarodno priznatom referendumu opredijelila za nezavisnost.

Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Održan je 29. februara i 1. marta, a označavao je opredjeljivanje građana ka budućnosti zemlje.

Upravo se čita:  Premijer Nikišić razgovarao sa novim rezidentnim predstavnikom MMF-a u BiH

Ovaj datum jedan je od najznačajnijih u historiji naše države, jer je tada više od milenija staroj državi BiH vraćena nezavisnost i međunarodni subjektivitet.

Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača. Izlaznost je bila oko 63,6 posto, a čak 99,7 posto glasača odabralo je nezavisnost. Rezultati referenduma su prihvaćeni 6. marta iste godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Na stranici UIO za unos PDV prijave, uz izbor srpskog i hrvatskog jezika, zastave Srbije i Hrvatske

Zemlje članice Evropske zajednice priznale su Bosnu i Hercegovinu 6. aprila 1992. godine. Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu dan kasnije, 7. aprila. Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.

Danas je 30 godina od povratka nezavisnosti, a suverenitet i integritet države Bosne i Hercegovine su svakodnevno pod napadima neprijatelja i separatista ove države. Atakuju bezuspješno. Bosne je bilo, Bosne će i biti.

Upravo se čita:  Dopremijer Mijatović sa predstavnicama Svjetske banke

Domovino, sretan ti Dan nezavisnosti!

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Stigla je jesen: Oprez zbog najavljenih obilnih padavina, nadležni najavili mogućnost poplava

Danas počinje kalendarska jesen, a uz nju i jesenje odlike vremena. Vikend pred nama u znaku obilnije kiše uz...

Možda vas zanima i ovo