Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Dopis delegatima: HDZ-ov prijedlog o povećanju plaća službenicima nepravedan

Autor:Patria

Preporučeno

Predstavnički dom PSBiH usvojio je izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine kojim se mijenjaju/povećavaju koeficijenti pojedinim kategorijama platnih razreda državnih službenika (stručni saradnik, viši stručni saradnik, stručni savjetnik) zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine. Čeka se potvrda Doma naroda PSBiH kako bi se krenulo s primjenom, a ove izmjene preložio je Klub HDZ-a.

No, delegati Doma naroda zaprimili su nekoliko zamjerki na ovaj prijedlog te se tvrdi da ove izmjene najviše pogađaju kategorija platnog razreda B4 – šefa odsjeka.

Upravo se čita:  Predsjedavajući Bećirović ponovo ide u New York da lobira za rezoluciju o Srebrenici

Naime, nekim kategorijama državnih službenika tj platni razredi B1 do B3 (stručni saradnik, viši stručni saradnik, stručni savjetnik) uvećavaju se koeficijenti dok se od platnog razreda B4 -šef odsjeka zadržava postojeći koeficijent bez opravdanog obrazloženja/ili obrazloženje nama državnim službenicima nije dostupno. Sadašnje osnovne plate ovih katergorija od 998 KM za B1 do 1.548 KM za B4 (šef odsjeka koji nije obuhvaćen novim zakonom).

Nezadovoljstvo je nastalo jer je zakon usvojen bez javnih konsultacija, nejasne uloge sindikata, nepostojanja kolektivnog ugovora i dr.

Upravo se čita:  Generalna skupština UN-a danas razmatra rezoluciju o genocidu u Srebrenici: Civilizacijski korak ka istini i pravdi

Tako je od delegata Doma naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine zatraženo da postupe na način da se blagovremeno ispravi propust vezan za povećanje koeficijenata (od nultog do šestog koeficijenta) za platni razred B4 – šef odsjeka.

Tvrdi se da bi status službenika poboljšalo usvajanje budžeta institucija Bosne i Hercegovine, povećanje osnovice obračuna plate/vraćanje na osnovicu 535 KM, linearno povećanje do platnog razreda B4 (posebno imajući u vidu da ostali platni razredi po važećem zakonu imaju velike razlike u nultim koeficijentima u odnosu na državne službenike za platne razrede B1 do B4).

Upravo se čita:  IDDEEA uputila važno upozorenje građanima BiH

“Jasno je da su državni službenici i administrativno osoblje u institucijama Bosne i Hercegovine „zaboravljeni“ godinama kada je u pitanju usklađivanje plata i naknada i krajnje je vrijeme da se ovo ispravi na pravilan način za sve državne službenike koji ne prolaze procedure imenovanja prilikom zapošljavanja”, navodi se u dopisu u koji je Patria imala uvid.

Izdvajamo

Izdvajamo

Komplikacije nakon poroda: 29-godišnja porodilja preminula u vozilu hitne pomoći tokom transporta iz Gračanice u UKC Tuzla

Policijska stanica Lukavac, jučer oko 21.15 sati, obaviještena iz Službe hitne medicinske pomoći (SHMP) Doma zdravlja Lukavac, da je...

Još vijesti za vas