Petak, 1 ožujka, 2024

Dragan Čović odustaje od kandidature: Borjana Krišto ide u utrku za Predsjedništvo BiH

Preporučeno

Sastanak članova najužeg predsjedništva HDZ-a još traje, a na ovom sastanku bi se trebala donijeti odluka o kandidatskim listama pred izbore ali i ime kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH, biće kandidat ove stranke za Predsjedništvo BiH na opšim izborima, saznaju nezvanično “Nezavisne“.

Nakon sastanka čelnika HDZ-a, ali i stranaka koje se okupljaju oko HNS-a, odlučeno je da će Krišto ući u duel sa Željkom Komšićem (DF) za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Upravo se čita:  BH novinari pozvali Tužiteljstvo KS da hitno obustavi sve istražne radnje protiv novinara Hayat TV ali i portala SB i Istrage

Iako se očekivalo kako će i na ovim izborima HDZ kandidovati predsjednika ove stranke Dragana Čovića, to se neće desiti, navodi izvor ovog lista.

Pored Čovića i Krišto, kao jedna od opcija za kandidaturu spominjao se i Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, ali on nije dobio dovoljnu podršku HNS-a za kandidaturu.

Sastanak članova najužeg predsjedništva HDZ-a još traje, a na ovom sastanku bi se trebala donijeti odluka o kandidatskim listama pred izbore ali i ime kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Upravo se čita:  Dodik po povratku iz Rusije: Primljeni smo sa puno uvažavanja, nema nikakve mistike

Borjana Krišto rođena je u Livnu, a od 1990. godina politički je aktivna. Karijeru je započela kao ministrica pravde u Vladi Kantona 10 1999. godine, a 2002. godine imenovana je ministricom pravde u Vladi FBiH što je funkcija koju je obavljala do 2006. godine.

Nakon izbora 2006. godine, Krišto je ušla u Predstavnički dom Parlamenta BiH, a 2010. godine bila je kandidat za Predsjedništvo BiH.

Upravo se čita:  RS se zadužila za još 22 miliona maraka, a planiraju novo već za četiri dana

Tokom ovog mandata, Krišto je obavljala funkciju dopredsjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas