Petak, 9 lipnja, 2023

Drama na Vlašiću: Djevojci (22) spašen život u posljednjem trenutku

Nemojte propustiti

U subotu oko 21 sat na Vlašiću se odvijala prava drama kada se 22-godišnja Mirzeta M. počela daviti komadićem hrane koji joj je zapao u dušnik.

Vlasic7_141212

Među okupljenima se našao i Almedin A., koji je s velikog parkinga u centru Babanovca potrčao prema ski-liftu Babanovac jer je neko kazao da je na ski-liftu vidio ljekara među skijašima. Radilo se o poznatom sarajevskom plastičnom hirurgu Reufu Karabegu, koji je bio s porodicom na noćnom skijanju. Brzom i stručnom reakcijom dr. Karabeg je unesrećenoj djevojci spasio život.

– Bilo nas je više i pokušali smo je spasiti, ali nije išlo. Davila se i gubila svijest. Neko je rekao da je vidio ljekara i trčao sam dolje, prema ski-liftu, gdje sam našao doktora Karabega. Kada sam mu rekao o čemu se radi, bacio je skije i opremu i krenuo za mnom do objekta u kojem je bila djevojka – priča nam Almedin.

Upravo se čita:  Jesu li prognoze za ljeto pozitivne? Evo kakvo nas vrijeme očekuje u naredna tri mjeseca

Dr. Karabeg kaže da je malo nedostajalo da krene prema vrhu staze u momentu kada je Almedin dotrčao po njega.

– Porodica je krenula na večeru, a ja sam ostao da uhvatim još jednu žicu i da se još jednom spustim. Kada smo stigli do djevojke, bila je gotovo bez svijesti. Pokušao sam više puta da izbacim strano tijelo tzv. Hajmlihovim zahvatom, ali nije išlo i već sam kazao da mi pripreme neki oštar predmet i sto kako bih uradio traheotomiju i omogućio joj da diše. Tek iz četvrtog ili petog pokušaja uspjeli smo izbaciti strano tijelo, a djevojka je već imala sve znakove gušenja i laringospazme – ispričao nam je dr. Karabeg.

Upravo se čita:  Čeka pritvor: Izet Grahović, koji je osvetio brata Hasana, ne progovara

Nakon uspješnog spašavanja, iz mjera predostrožnosti, djevojka je transportirana u travničku bolnicu u pratnji dr. Karabega, gdje je pregledana i smještena na Odjel hirurgije radi posmatranja i praćenja procesa oporavka.

Almedin A., koji je prvi pokušao pomoći, nije imao dovoljno riječi hvale za reakciju dr. Karabega.

– Ne mogu sebi da dođem. Svaka mu čast za ovaj gest i kao čovjeku i kao ljekaru – kazao nam je kratko Almedin.

Upravo se čita:  Dobrodošli na službenu web stranicu ETIAS-a: Pročitajte sve detalje u vezi potvrde koju će morati imati državljani BiH prilikom ulaska u EU

U bogatoj ljekarskoj karijeri dr. Reuf Karabeg obavio je na hiljade operativnih zahvata, ali spašavanje 22-godišnje Mirzete i još jedan sličan slučaj na početku karijere, kada je kao mladi doktor spasio život dvoipogodišnjoj djevojčici, smatra najvećim uspjesima.

– Tada sam u selu pet kilometara udaljenom od Jajca izvršio traheotomiju i spasio mladi život. Bio sam mlad i još nisam bio odradio ni pripravnički. Ovo su dva velika događaja za mene. Želio bih upoznati porodicu ove djevojke jer ovo je za nju drugo rođenje. Veliku zaslugu za sve ovo ima Almedin, koji je došao i tražio pomoć – kaže dr. Karabeg.

(Dnevni avaz/Bh-index)

Pročitajte još

Izdvajamo

Pregled ili smrt, nešto će prije doći: Pokušaj liječenja u Sarajevu

Ovo je istinita priča stanovnika Sarajeva koji se lično uvjerio u začarani labirint takozvanog puta pacijenta, u zdravstveni sistem...

Možda vas zanima i ovo