Subota, 2 ožujka, 2024

Drama u gradu na granici s BiH: Turci prevarili radnike, ispraznili fabriku i ostavili dug

Autor:N1

Preporučeno

Pošto se firma odjednom zatvorila, više od stotinu radnika ostalo je bez plata. Neki su, međutim, uspjeli da se izbore „makar za nešto“.

Turska fabrika tekstila “Kayra textile” koja je Malom Zvornik poslovala četiri godine, ispraznila je “preko noći” svoje prostorije. Radnici tvrde da su oštećeni jer nisu primili posljednje tri plate. Nekima od njih su kao kompenzacija ponuđene roba i šivaće mašine, a navode i da je firma ostavila ogroman dug za struju i vodu.

Radnici ove fabrike koja je u Srbiji, na samoj granici sa BiH, tvrde da se odjednom ugasila, a da prethodno nije izmirila dugovanja prema njima. Navodno, postoje neizmirena dugovanja i prema lokalnoj samoupravi koja je fabrici ustupila poslovni prostor.

Radnica N. R. iz Malog Zvornika (ime i prezime poznato redakciji) koja je radila oko dvije godine u ovoj turskoj fabrici, ističe da je poslodavac ostao dužan radnicima tri plate, a opštinskim preduzećima nekoliko miliona dinara za neizmirene račune za struju i vodu.

Upravo se čita:  Dosjetljivi krijumčar pao na granici: Od droge napravio kolače, bočice sa sapunicom za balončiće sakrio u čarapu!

– Redovno smo primali plate, ali šuškalo se među zaposlenima da poslodavcu ne ide najbolje i da duguje veliki novac opštini koja je i dala halu u kojoj smo radili. Primala sam oko 50.000 dinara mjesečno, jedva sam sastavljala kraj s krajem. Kad god bismo pitali za povećanje, oni su govorili: Biće, biće. I to ‘biće’ se nikada nije dogodilo, objašnjava ona.

Kako dalje navodi, radnici su se pobunili kada je počela da kasni prva plata.

– Rekla sam da mi plate ono što mi duguju inače ću dati otkaz. Oni su pokušali da me zadrže, rekli su da treba da završimo još jednu traku i to je to, biće isplate. Ali je nije bilo. Poslije nekoliko dana, došli smo na posao, a nikog od nadređenih nije bilo. Iz ljudskih resursa su nam rekli da možemo da idemo kući jer firma više ne radi, navodi ona.

Upravo se čita:  Senad planira svoju garažu preuredit u garsonjeru i od rentanja zarađivati 1000 KM mjesečno

Pošto se firma odjednom zatvorila, više od stotinu radnika ostalo je bez plata. Neki su, međutim, uspjeli da se izbore „makar za nešto“.

– Rekla sam im da ću ih tužiti ako mi ne budu dali moje pare koje sam ja zaradila i iz ljudskih resursa su rekli da mogu da mi ponude da uzmem robu u toj vrijednosti ili šivaću mašinu. Uzela sam mašinu pošto je u dobrom stanju, pa ću da je prodam. Kolege su mi rekle da su svi išli na razgovor i da im je nuđeno kao kompenzacija roba i mašine, pa je uzimao ko je šta htio, ističe ova radnica.

Upravo se čita:  Ubijeni Mustafa na internetu navodno objavio detalje o ubistvima i ko su pripadnici škaljarskog klana: Sumnja se da je ovo motiv ubistva

Kao vlasnik fabrike tekstila „Kayra textile“, u kojoj prema podacima Agencije za privredne registre, radi 136 ljudi, navodi se Berat Išašir. On je, prema APR-u, odgovorno lice i za firmu „YGS tekstil“, koja je ćerka turske kompanije „Majdenim tekstil“, a koju je u Mali Zvornik maja 2018. godine doveo tadašnji ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Vlada Republike Srbije je tada obezbijedila lokalnoj samoupravi 75 miliona dinara za rekonstrukciju poslovnog prostora u kom je trebalo da posluje „YGS tekstil“, a dogovor je bio da firma zaposli 500 radnika. To se navodno nije desilo, odnosno firma je odustala od poslovanja.

Ljajić je Nova.rs naveo da ne zna ništa u vezi sa fabrikom koja je radnicima ostala dužna plate.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas