Srijeda, 4 listopada, 2023

Drama u Zalužanima: Helikopter MUP-a RS-a prinudno sletio

Pripadnici Helikopterske jedinice Specijalne antiterorističke jedinice, postupajući po planu rada izvodili su letačku obuku sa ciljem uvježbavanja postupaka u vanrednim situacijama.

Preporučeno

Policijskoj upravi Banja Luka jutros oko 10.30 sati odgovorna osoba u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici MUP-a RS-a prijavila je da je prilikom leta došlo do aktiviranja protivpožarnog sistema na helikopteru Helikopterske jedinice SAJ-a, te da je helikopter nakon toga sigurno sletio u Zalužanima.

Kako je saopćeno iz PU Banja Luka, pripadnici Helikopterske jedinice Specijalne antiterorističke jedinice, postupajući po planu rada izvodili su letačku obuku sa ciljem uvježbavanja postupaka u vanrednim situacijama.

Upravo se čita:  Optužen bivši direktor šumskog preduzeća: Za godinu dana zaposlio 135 osoba bez konkursa

– Prilikom uvježbavanja radnji i postupaka pri simulaciji otkaza oba motora, došlo je do signalizacije požara u odjeljku desnog motora. U skladu sa definisanim procedurama posada je aktivirala protivpožarni sistem desnog motora, te pristupila prinudnom slijetanju na letilištu Zalužani.

Po prijavi su postupili inspektori za zaštitu od požara koji su na licu mjesta izvršili uviđaj i utvrdili da na helikopteru nema tragova vatre, odnosno da nije bilo paljevine i da se protivpožarni sistem aktivirao iz navedenih razloga – naveli su u saopćenju.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo