Subota, 10 lipnja, 2023

Dramatična potraga: Alpiniste zatrpala lavina, HGSS u akciji

Nemojte propustiti

Tokom zimskog uspona na najviši vrh Kamešnice, snježna lavina zahvatila je četvero alpinista. HGSS je dojavu o nesreći zaprimio, nešto prije 14 sati od jednog alpinista koji je zahvaćen lavinom. Na teren je upućen helikopter HRZ-a sa timom spašavatelja i dva liječnika HGSS-a.

Foto: HGSS
Foto: HGSS

Neizvjesno je hoće li helikopter zbog niske naoblake moći nadletjeti mjesto nesreće, zato su upućene i zemaljske ekipe gorskih spašavatelja iz Splita, Šibenika, Gospića i Zadra, koji će se probijati ka mjestu nesreće na skijama i uz pomoć alpinističke opreme, javlja HGSS.

Upravo se čita:  Christian Schmidt poslao oštru poruku: Oni koji se igraju sa secesijom trpit će velike posljedice! Dobio sam veliku podršku svih članica PIC-a

Spasitelji su uspjeli doći do trojice alpinista, a za čevrtim se intenzivno traga. Dvojica od trojice pronađenih su ozlijeđena i njih će se u bolnicu pokušati transportirati helikopterom HRZ-a, međutim ukoliko vremenske prilike to ne dopuste, sa planine će ih spustiti pristigli gorski spašavatelji. U teškom su stanju i zadobili su višestruke prijelome, ali prve informacije govore da su izvan životne opasnosti, javlja Crometeo. Prema Kamešnici su se uputile i HGSS-ove ekipe s potražnim psima.

Upravo se čita:  Dva zemljotresa pogodila Bosnu i Hercegovinu: "Jeziv zvuk, zatresla se cijela zgrada"

Radi se o lavini koja je vrlo duga i pokrenula sa na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara, a zaustavila na oko 1.000 metara nadmorske visine. Područje lavine je dugo oko 500 metara, no spašavatelji se još uvijek nisu probili do lavinskog stožca. Helikopter je iskrcao ekipu nešto niže, a na mjestu nesreće se probijaju i druge ekipe gorskih spašavatelja.

Upravo se čita:  Danas zajednička sjednica Vlada RS i FBiH u Banja Luci

(Index)

Pročitajte još

Izdvajamo

U dijelovima BiH kritično: Voda prodrla u stambene objekte, bujica nosi automobil

Kiša i dalje pada tako da je pred stanovnicima besana noć. Kako javljaju mještani u Sapni u dijelu ove općine...

Možda vas zanima i ovo