Srijeda, 17 srpnja, 2024

Dramatična prognoza meteorologa: Očekuju nas tri toplotna udara sa temperaturama preko 40!

Preporučeno

Ovog ljeta Bosnu i Hercegovinu očekuju topliji i sušniji periodi od onih na koje smo navikli za ovo doba godine, a temperature u junu, julu i avgustu bit će za stepen-dva više od prosjeka.

termometarSezonska prognoza koju objavljuju regionalni centri predviđa da će uslijediti i tri toplotna vala, kada će temperature prelaziti 40 stepeni Celzijevih.

Da će se BiH suočiti s temperaturama viših od prosjeka i visokim UV zračenjem, upozoravaju i klimatolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

– U BiH se očekuju vrlo visoke temperature, živa na termometru tokom ljeta penjat će se do najviših vrijednosti ikada izmjerenih u posljednjih gotovo pola stoljeća. Naša zemlja već doživljava toplotni udar, tako je nedavno u Banjoj Luci izmjeren 31, a u Hercegovini 35 stepeni – kažu iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

VEZANO: Pripremajte se za jedno od najtoplijih ljeta u posljednjih 100 godina!

Milica Đorđević iz Hidrometeorološkog zavoda RS potvrdila je da će juni, juli i avgust biti topliji od prosjeka.
– Sezonske prognoze nikada nisu toliko precizne da možemo govoriti o tačnim temperaturama za pojedine dane ili mjesece. Osim toga, ovo ljeto će biti i sušnije – kazala je Đorđević.

(Dnevni avaz)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Prodaje se devastirano bh. odmaralište na čarobnom dijelu hrvatske obale, poznata početna cijena

Grad Zenica objavio je međunarodni javni poziv za iskazivanje interesa za kupovinu kompleksa/nekretnina bivšeg Zeničkog odmarališta u mjestu Duće,...

Još vijesti za vas