Utorak, 23 srpnja, 2024

Draško Stanivuković izjavom izazvao veliki bijes u RS-u: U Banjaluci želi izgraditi spomenik vojnicima Armije RBiH, VRS-a, HVO-a?

Autor:Srna

Preporučeno

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac poručio je Stanivukoviću da ni on niti bilo ko drugi nikada i nigdje neće u ovom bh. entitetu graditi parkove mira i spomenike Armiji RBiH i HVO-u.

Kandidat PDP-a za gradonačelnika Banjaluke Draško Stanivuković iznio je ideju da u Banjaluci napravi park mira u kome bi bile postavljene statue tri različita vojnika. Njegova izjava izazvala je žestoke reakcije u Republici Srpskoj jer mnogi smatraju da u ovom entitetu nema mjesta statuama posvećenim vojnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane, iako Stanivuković nije spomenuo na koju vojsku misli.

“Kao gradonačelnik Banjaluke volio bih da napravim park mira u kome bi bila statua tri različita vojnika koji stoje na jednoj podlozi, da kažemo ljudi to je iza nas”, rekao je Stanivuković tokom gostovanja u jednoj TV emisiji.

Upravo se čita:  Nakon odluke Suda BiH: Ramo Isak otkrio hoće li obrisati spot sa društvenih mreža

Marko Šukalo, savjetnik predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, smatra da cijela javnost treba da osudi izjavu kandidata PDP-a za gradonačenika Banjaluke da izgradi park mira sa spomenikom trojici vojnika.

“Neprimjerena, poltronska i izdajnička izjava Stanivukovića treba da naiđe na osudu cijele javnosti, ako ne zbog nas koji smo danas ovdje, onda zbog onih kojih više nema i koji su pobijeni od baš tih vojnika tzv. Armije BiH i tzv. HVO-a, kojima bi Stanivuković danas da diže spomenike u Banjaluci”, istakao je Šukalo.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac poručio je Stanivukoviću da ni on niti bilo ko drugi nikada i nigdje neće u ovom bh. entitetu graditi parkove mira i spomenike Armiji RBiH i HVO-u.

Upravo se čita:  Šta će se desiti 14. augusta: ‘Pokrenuta je ogromna promjena, BiH bi mogla biti kolateralna šteta’

“Svi ovakvi pokušaji biće spriječeni na sve moguće načine od ratnih vojnih invalida, porodica poginulih boraca i boraca Vojske Republike Srpske”, rekao je Vrhovac.

Također, portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je kako je ideja poslanika Draška Stanivukovića o izgradnji parka mira u Banjaluci sa statuama tri vojnika “samo još jedan pokazatelj o kakvom je nedoraslom političaru riječ, jer bi to bilo isto kao kada bi na Kozari bio izgrađen spomenik njemačkim nacističkim vojnicima”.

Kovačević je upitao kakav je to “pomračeni um koji mir povezuje sa neprijateljskim vojnicima koji su ubijali srpski narod”.

Upravo se čita:  Hadžikadić: Neispunjena obećanja na štetu Bosne i Hercegovine

“To je takva glupost. To je isto kao kada bismo na Kozari izgradili spomenik njemačkim nacističkim vojnicima koji su tamo ubijali naš narod ili kada bismo, ne daj Bože, podigli spomenik ustaškim fašističkim koljačima u Jasenovcu, za koji jedino Stanivuković tvrdi da u njemu ustaše nisu izvršile genocid nad srpskim narodom”, zaključio je Kovačević u svojoj reakciji.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Život na kredit: Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

Bosanci i Hercegovci bankama su dužni oko 12 milijardi maraka. Značajna cifra koju dugujemo bankama, odnosi se i na...

Još vijesti za vas