Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Državnim službenicima isplaćuju dodatak na platu za rad na računaru!?

Nemojte propustiti

Državni službenici koji dobro barataju računarima, osim visokih plaća, svakog mjeseca dobivaju i dodatke po osnovu obavljanja “složenih informatičko-aplikativnih poslova”.

Ilustracija
Mjesečni dodatak u pojedinim slučajevima viši od 800 KM (Foto: Ilustracija)

Da ih država vrlo dobro stimulira, svjedoči podatak da visina tog dodatka u nekim slučajevima premašuje i iznos od 800 KM, a pomnoži li se to s brojem “informatičkih genija” u institucijama BiH, zaključuje se da država godišnje izdvaja desetine, čak i stotine hiljada maraka za ove naknade, piše Dnevni avaz.

Potvrđuje to dokument Ministarstva finansija BiH koji je dostavljen Domu naroda Parlamentarne skupštine, a kao odgovor na pitanje delegata Mehmeda Bradarića.
Prema tom dokumentu, u 2010. država je platila 60.460 KM, a naknade su, počevši od juna, dijeljene u četiri institucije. Najviše – 50.664 KM uplaćeno je za 13 uposlenika Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH.

Upravo se čita:  Čović tvrdi: Nema pakta s Dodikom, uskoro i o Izbornom zakonu

U toj godini Centar za uklanjanje mina BiH potrošio je 3.345 KM dajući ove dodatke za dvoje uposlenika. Agencija za zaštitu ličnih podataka i Agencija za javne nabavke u toj su godini davale naknade po jednom uposleniku, za što su potrošile po 3.355 odnosno 3.094 KM, tvrdi sarajevski Avaz.

Iste ove institucije istim uposlenicima informatički dodatak dijelile su i u 2011., a s obzirom na to da su to činile tokom cijele godine, porezni obveznici izdvojili su čak 107.377,82 za informatičke “udarnike”. Pojedinci su samo na osnovu ovih naknada u toj godini dobili i više od 10.000 KM.

Upravo se čita:  Michael Murphy, Christian Schmidt i Johann Sattler dobitnici "Večernjakovog pečata"

Uposlenici ovih institucija dodatke su dobivali i lani. Doduše, mjesečni iznosi smanjeni su im za koju marku, pa je ukupni saldo na kraju godine za porezne obveznike iznosio 87.475,07 KM.

Prema podacima Ministarstva finansija, četiri državne institucije i ove godine namjeravaju isplaćivati informatički dodatak. Za te izdatke u državnoj kasi planiran je godišnji bruto iznos od čak 173.604 KM.

Upravo se čita:  Eksplozija u Tuzli: Preminuo muškarac, žena ranjena

 

Pročitajte još

Izdvajamo

Mirni skup u Sarajevu: Veliki broj građana odaje počast mladoj Bišćanki Azri Spahić

Građani su položili cvijeće i odali počast stradaloj djevojci Azri Spahić, te uputili podršku njenoj porodici. Veliki broj građana okupio...

Možda vas zanima i ovo