Subota, 20 travnja, 2024

Duraković: Kada je otkazan sastanak sa Schmidtom, dobili smo ponudu koju sam odbio

Preporučeno

Ja samo u jednom momentu neformalno imao neke, nisu to ponude, to su bili razgovori da li bi taj sastanak koristio ako bi se desio van moga kabineta i ja sam to izričito odbio, jer smatram da ovako oficijelne sastanke treba održavati u kabinetu i nije do toga došlo

Ovoga jutra u političkim minutama jutarnjeg programa FTV gostovao je Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske.

Što kaže na odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o otkazivanju posjete Banjoj Luci? Što mu je Schmidt poručio u telefonskom razgovoru? Razgovarali su o politici Milorada Dodika, novoj najavi napuštanja državnih institucija, institucionalnoj suradnji s njim, ali i statusu povratnika u Republici Srpskoj.

„Pa ja najmanje mogu znati dakle, riječi je o najavi visokog predstavnika koji je dan ranije dakle putem kabineta mome kabinetu najavio svoj dolazak u tri sata i petnaest minuta, ja sam tako i postupio, nažalost nekoliko sati prije tog sastanka došlo je do otkazivanja.

Uglavnom se to sve dešavalo putem telefona i nekakvom komunikacijom koja je onako možda i bila kako da kažem prebrza u smislu organizacije jednog tako ozbiljnog sastanka i dolaska visokog predstavnika u Banja Luku.

Špekulativno pominje se da su iz MUP-a kazali da ne mogu garantovati nesmetan prolaz iz razloga što se u Banja Luci ovih dana kao praznuje, jer ne znam imaju Dane srpskog jedinstva ili već kako se to zove i kao navodno nisu mogli garantovati delegaciji visokog predstavnika da može nesmetano hodati kroz Banja Luku iz razloga što je grad blokiran.

Upravo se čita:  Vrhovni komandant NATO-a: Povećavamo snage u BiH i na Kosovu, dovozimo i tešku opremu

E sad da li su to barikade, da li su to svjesne barikade, ja ne znam da je nekada bio neki praznik da bi se Banja Luka ovaj ili neki drugi grad blokirali upotpunosti da ne možete komunicirati.

Tako da ovdje ima igre, ovaj ping-ponga što rekli, jedni na druge prebacuju odgovornost, ono što sam ja uradio jeste postupio sam vrlo ozbiljno, tretirajući visokog predstavnika kao najvišeg međunarodnog zvaničnika u našoj državi.

Ja smatram da ne treba odbijati takve sastanke i ne treba zatvarati vrata pred tako važnim međunarodnim faktorima u ovoj državi, nažalost svi su ovdje pomalo postupili neozbiljno, osim nas koji smo zaista shvatili taj sastanak ozbiljno i željeli ga održati.

Upravo se čita:  Bećirović: Bosna i Hercegovina je nepokoriva i junačka država!

Ne da bi vidjeli visokog predstavnika ili da bi prkosili Miloradu Dodiku koji ga ovih dana i vrijeđa i odbija kao činjenicu i tako dalje.

Nego sam imao agendu po kojoj sam htio razgovarati sa visokim predsjednikom, a ona se tiče povratka, povratnika, njihove sigurnosti i generalno situacije u tom entitetu.

Nažalost do tog sastanka nije došlo, dobio sam poziv od visokog predstavnika i on je izrazio žaljenje što nije došlo do zvaničnog sastanka. Ja samo u jednom momentu neformalno imao neke, nisu to ponude, to su bili razgovori da li bi taj sastanak koristio ako bi se desio van moga kabineta i ja sam to izričito odbio, jer smatram da ovako oficijelne sastanke treba održavati u kabinetu i nije do toga došlo.

Upravo se čita:  Vučićevi emisari "pobjegli" od Komšića i Bećirovića: Jedan od njih provocirao sa tri prsta Ivicu Puljića. Pogledajte njegovu reakciju

Onda smo razgovarali telefonom i upravo o ovim pitanjima, sigurnosti o čemu su zainteresovani u OHR-u čak i u smislu intervencija na zakone u Bosni i Hercegovini ili entitetske gdje bi se ova tema, odakle ovi problemi koje zaista u zadnjem periodu bilježimo naglo pospješili ili popravilo to stanje. Razgovarali smo o Memorijalnom centru, memorijalizaciji genocida, negiranju genocida i sve ono čime sesusrećemo.

Tako bio je to jedan prijatan kratak razgovor, dogovorili smo da se vidimo evo u Srebrenici 20. kada obilježavamo godišnjicu Memorijalnog centra u Potočarima tu ćemo se kratko vidjeti, razgovarat ćemo i dogovoriti eventualno sastanak u Banja Luci koji on nije odbio i nije rekao da on neće nikad doći u Banja Luku, ostalo je da vidimo šta će se dešavati dalje.“

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji...

Još vijesti za vas