Utorak, 18 lipnja, 2024

Dva dana uzalud pješačio prema Meki: Envera u Iraku zaustavili na punktu i zabranili prolaz

Preporučeno

Sada put mora da nastavi preko grada Arbila koji je udaljen otprilike 150 km od Duhoka

Enver Beganović, koji već 153 dana pješači ka Meki na hadžiluk, stigao je do iračkog grada Mosula gdje je naišao na najveći problem na svom dosadašnjom putovanju.

Beganoviću je zabranjen ulaz u treći najveći irački grad po broju stanopvnika.

Na kontrolnom punktu prilikom izlaska iz Kurdistana policajac je rekao Enveru da sad ulazi u opasniju zonu i poželio mu sreću. Naš putnik je stigao nekolko kilometara do Mosula i praktično je bio u predgrađu. Na tom dijelu se nalazi kontrolni punkt ili nekakva granica. Tu su bili policajci, vojnici, carinici… Ja lično nisam znao da je Irak toliko podijeljen. Nisam znao da postoji granica ili kontrola između Kurdistana i Mosula – navodi jedan od korisnika na stranici koja prati Beganovića od prvog dana.
Brzo su stigle i loše vijesti.

Upravo se čita:  Nastavak priče o majstoru Muhamedu koji je čekićem polupao prozore nakon što mu nisu plaćeni radovi: "Završio u policiji, prijeti mu robija"

Zaustavili su našeg putnika i rekli mu da tim putem ne može do Bagdada!? Bili su policajci i vojnici izuzetno korektni. Zvali su okolo. Raspitivali se da li mogu pustiti Envera tim putem. Na kraju je ipak stigao negativan odgovor. Prema njihovim riječima Enver sa vizom koju ima ne može proći kroz Mosul – navodi se na stranici.

Envera su morali da vrate nazad u Kurdistan odnosno grad Duhoka odakle je krenuo dan ranije. Sada put mora da nastavi preko grada Arbila koji je udaljen otprilike 150 km od Duhoka

Upravo se čita:  Velike gužve na izlazu iz BiH, na ovim graničnim prijelazima se čeka najduže

Naš putnik je dva dana pješačio uzalud! Napravio je približno 70 kilometara u prazno… Enver je odmah napravio novi plan. Pogledao nove opcije i put pod noge. Ostalo mu je otprilike još 115 kilometara do grada Arbila. Planira da stigne tamo za dva dana i tu da dočeka Bajram – navodi se na stranici.

Beganović, rodom iz Bosne i Hercegovine, podsjetimo, krenuo je sredinom novembra na putovanje dugo 6.600 kilometara od Austrije do Meke na hadžiluk.

Upravo se čita:  Mehaničari u Sarajevu naplatili veliki servis koji nisu uradili

Pedesetdvogodišnjak dnevno ponekad prepješači i oko 60 kilometara. Do konačnog cilja proći će kroz 12 država, a njegov plan je da oko 25. juna stigne u Meku i završi svoje hodočašće. Također planira da u Meku odnese zastavicu svake zemlje kroz koju će proći.

Do sada je prošao Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, potom je iz Centralne Srbije preko administrativnog prelaza prešao na Kosovo, a zatim prepješačio Sjevernu Makedoniju, Grčku i Tursku.

Hodočasnik rodom iz BiH, podsjetimo, stigao je do Skoplja kad mu je stigla tužna vijest da mu je iznenada preminula majka Fazila Beganović. Enver je nakratko prekinuo putovanje kako bi prisustvovao dženazi.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo je nove sankcije osobama i firmama iz Bosne i Hercegovine. Kako je saopćeno iz Ministarstva...

Još vijesti za vas