Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Dvoje Crnogoraca na liječenju od Facebooka!

Nemojte propustiti

U Crnoj Gori malo manje od polovine stanovnika ima Facebook profil. Među njima je veliki broj ovisnika, a “najteži slučajevi” idu na kliniku za liječenje, prenosi Kurir.

Facebook
Ilustracija

“Nizak prag tolerancije, antisocijalna kriza, zapostavljanje zdravih stilova života, stalno povećanje vremena provedenog na “Facebooku” su pokazatelji da je riječ o ovisniku od društvene mreže”, objašnjava stručnjak za liječenje ovisnosti od društvenih mreža, Danilo Jokić.

Upravo se čita:  Doktor i medicinska sestra imali odnose u Hitnoj, šokirani pacijenti sve snimali

Jokić kaže da je do sada liječio 10 ovisnika o internetu, među kojima je dvoje maloljetnika bilo ovisno o Facebooku. Njegovi pacijenti su provodili radnim danima po pet do sedam sati dnevno na Facebooku a vikendom čak do 15 sati.

Prema Jokiću  ovisnici o Facebooku su introvertne ličnosti koje često nemaju prijatelje, sklone su maštanju, a vremenom zapostave i školu. On je rekao da kada roditelji djeci zabrane korištenje interneta javlja se nervoza, nesanica, potištenost i ostali simptomi svojstveni alkoholičarima i narkomanima.

Upravo se čita:  Komšije tužile ženu jer joj je sin lupao po parketu. Sud odlučio: Stan nije javno mjesto

Jokić je pozvao roditelje da obrate pažnju na način na koji im djeca koriste internet, “jer su zloupotrebe mnogostruke”.

Profil na Facebooku ima 300.420 građana Crne Gore. Najzastupljeniji su korisnici koji imaju između 18 i 24 godina i njih je 97.600. Facebook više koriste muškarci, njih 55 odsto, dok žena ima 45 posto.

Upravo se čita:  Žena iz Srbije bijesna zbog gole djevojke u teretani; Kako biste vi reagovali, dešava li se ovo kod muškaraca?

(Kurir)

Pročitajte još

Izdvajamo

Mirni skup u Sarajevu: Veliki broj građana odaje počast mladoj Bišćanki Azri Spahić

Građani su položili cvijeće i odali počast stradaloj djevojci Azri Spahić, te uputili podršku njenoj porodici. Veliki broj građana okupio...

Možda vas zanima i ovo