Utorak, 16 srpnja, 2024

Dvojica dječaka u dva sata progutala po 10 feninga

Preporučeno

Doktor Pejić savjetuje da se djeci ne daju bombone, kikiriki, bademi i slično, te da, kada jedu trešnje ili drugo koštunjavo voće, roditelji očistite košpice.

U Bolnicu “Srbija” u Istočnom Sarajevu u roku od dva sata primljena su dva dječaka uzrasta od 16 mjeseci i pet godina koja su progutala novčiće, saopšteno je danas iz ove zdravstvene ustanove.

Načelnik Odjeljenja za otorinolaringologiju i cervikofacijalnu hirurgiju bolnice “Srbija” Đorđe Pejić upozorio je da su ovo potencijalno opasne situacije i da roditelji treba da paze čime se djeca igraju.

On je naveo da je šesnaestomjesečnom dječaku sinoć hirurškim putem iz jednjaka uklonjen novčić od 10 feninga.

“Nakon urađene anamneze, dobijen je podatak da je dječak u igri sa stola uzeo kovanicu od 10 feninga i progutao, nakon čega je povraćao u više navrata. Na svu sreću nije dolazilo do gušenja, niti je gubio svijest i imao problem sa disanjem”, rekao je Pejić.

Upravo se čita:  Sa tržišta BiH zbog opasnosti povučen skateboard

On je napomenuo da su se roditelji na vrijeme javili u najbližu ustanovu, gdje je utvrđeno da je riječ o stranom tijelu u jednjaku.

Prema Pejićevim riječima, nedugo nakon ove situacije, u urgentni blok bolnice stiglo je petogodišnje dijete sa sumnjom da ima strano tijelo u jednjaku.

Roditelji su rekli da je dječak odmah nakon večere progutao kovanicu i da nema nikakve tegobe.

Nakon dijagnostičke obrade, i ovom dječaku je iz jednjaka uklonjena kovanicu od 10 feninga.

Upravo se čita:  Majstora nema ni za lijeka: Gazde kažu da su velike plate

Pejić je rekao da u ova dva slučaja djeca nisu, na sreću, bila direktno životno ugrožena.

“U posljednje vrijeme smo primijetili da je sve veći broj djece koja dolaze sa stranim tijelom u nosu, a nakon ova dva identična slučaja sa kovanicama u jednjaku, imamo potrebu i obavezu da upozorimo roditelje da ove situacije mogu biti opasne po život”, rekao je Pejić.

Roditeljima se skreće pažnja da djecu ne gube iz vida tokom igre i da vode računa o tome čime se igraju, te da sklanjaju sitne predmete koje mogu postati potencijalno strano tijelo kao što su kuglice nakita, kovanice, sitni dijelovi igračaka ili sitne igračke.

Upravo se čita:  U Mostaru izmjereno blizu 50 stepeni u hladu, građani spas od vrućina traže u rijekama i bazenima

Savjeti doktora

Pejić savjetuje da se djeci ne daju bombone, kikiriki, bademi i slično, te da, kada jedu trešnje ili drugo koštunjavo voće, roditelji očistite košpice.

Prema njegovim riječima, djeci ne treba dozvoliti da se igraju pasuljem, graškom i drugim mahunarkama, kao i da ne pričaju punih usta, da se ne igraju i ne trče sa zalogajem u ustima.

Pejić je naveo da djecu ne treba zasmijavati dok se hrane jer sve ove situacije mogu da dovedu do ozbiljnih posljedica.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

Posljednjih godina, biznis s komarnicima za prozore i vrata postao je izuzetno unosan širom Bosne i Hercegovine. Samostalni majstori u...

Još vijesti za vas