Utorak, 27 veljače, 2024

“Dvostruka pobjeda” Vukanovića protiv Dodikovog SNSD-a: Kome je CIK oduzeo mandat

Preporučeno

CIK je na današnjoj sjednici, između ostalog, odbio četiri prigovora koje je podnio SNSD. Dva prigovora su bila protiv Nebojše Vukanovića, te po jedan protiv Branislava Borenovića, te protiv Borenovića i Jelene Trivić.

Šefu Kluba zastupnika Ujedinjene Srpske Kostadinu Vasiću oduzet je mandat zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a. Ovu odluku danas je donijela Centralna izborna komisija BiH.

Vasiću je mandat oduzet zbog pravosnađne presude kojom je osuđen na 10 mjeseci zatvora. Presudu je donio Osnovni sud u Zvorniku 19. maja ove godine. Vasić je podnio zahtjev da mu se zatvorska kazna pretvori u novčanu, ali je sud to odbio.

Upravo se čita:  Dodik po povratku iz Rusije: Primljeni smo sa puno uvažavanja, nema nikakve mistike

Prema važećim zakonima, izabranom ili imenovanom zvaničniku se oduzima mandat ukoliko je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci ili duže. Vasić ima pravo žalbe na odluku CIK-a u roku od dva dana od prijema odluke.

Vasić je osuđen zbog događaja koji se zbio u decembru 2017. godine. Prema presudi, Vasić je tada, zajedno sa kumom Todorom Nikolićem, u svojoj kafani Džentlmen, pretukao komšiju Ljubišu Vasića, nanijevši mu teške tjelesne povrede.

Upravo se čita:  Interresorska saradnja: Novi zakon o Fondu za zaštitu okoliša i projekti energijske efikasnosti

CIK je na današnjoj sjednici, između ostalog, odbio četiri prigovora koje je podnio SNSD. Dva prigovora su bila protiv Nebojše Vukanovića, te po jedan protiv Branislava Borenovića, te protiv Borenovića i Jelene Trivić. U sva četiri slučaja iz SNSD-a su tvrdili kako se radi o vođenju predizborne kampanje izvan zakonom dovoljenog perioda. Nakon provedene istrage CIK je u dva slučaja protiv Vukanovića i jednog protiv Borenovića ustanovio kako su prijave neosnovane i odbacio ih, dok je dio prijave protiv Borenovića i Trivić, koji se odnosi na objavljivanje poziva na tribinu putem Facebooka, ocijenjen kao neblagovremen.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Keramičari naplaćivali od 10 do 12 KM po kvadratu, sada mnogo skuplje

U Bijeljini u posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova. Naprotiv, rast cijena nekretnina pratila...

Još vijesti za vas