Utorak, 23 srpnja, 2024

Džamija u Maliju: Najveća građevina na svijetu sagrađena od blata (Foto)

Preporučeno

Najveća građevina na svijetu sagrađena od blata smjestila se u gradu Djennéu, državi Mali, u zapadnoj Africi.

Džamija u Maliju (Foto: Svjetskiputnik.hr)
Džamija u Maliju (Foto: Svjetskiputnik.hr)

Mali je država u razvoju i jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta. Unatoč siromaštvu Mali nudi neke od najvećih turističkih atrakcija u cijeloj zapadnoj Africi, a jedna od njih upravo je ova veličanstvena građevina od blata, džamija u gradu Djennéu.

Danas jedan od simbola Afrike, džamija od blata izgrađena je u sudanskom stilu s vidljivim islamskim utjecajem. Po mišljenju brojnih arhitekata ova je građevina pravo remek djelo i potpuna prezentacija ovog zanimljivog stila gradnje! Iz njenih zidina izlaze drveni kolci koji uz dekorativnu svrhu ojačavaju i učvrščuju blatnu konstrukciju i olakšavaju godišnje održavanje blatnih zidina.

dzamija-mali3Godišnje održavanje ove blatne džamije nužno je zbog njezine osjetljivosti na vjetar i kišu, promjenu temperature i vlažnosti zraka. Održavanje se godišnje vrši uz veliku proslavu i festival oko džamije. U nadogradnji blatne građevine sudjeluju svi, uključujući i dječake koji se igraju u blatu mijeseći ga, i tako ga pripremaju za gradnju. Žene i djevojke su zadužene za donošenje vode za gradnju i za piće. Cijeli se grad uključi u radove!

dzamija-mali2

Prekrasna džamija leži na poplavnom području rijeke Bani. Prva džamija na ovom je mjestu sagrađena u 13. stoljeću. Današnja je džamija stara oko 100 godina.
Velika vanjska tržnica, šarena i egzotična, smjestila se ispred džamije i uz džamiju je obavezno mjesto za posjetiti prilikom putovanja u Mali!

(Svjetskiputnik.hr)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Život na kredit: Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

Bosanci i Hercegovci bankama su dužni oko 12 milijardi maraka. Značajna cifra koju dugujemo bankama, odnosi se i na...

Još vijesti za vas