Srijeda, 29 svibnja, 2024

Edhem Bičakčić: Elektroprivreda BiH se neodgovorno ponašala, ne možete prodavati jeftinije struju nego što vas košta

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

– U 2023. godini nije bilo izvoza zbog nedostatka uglja i sada imamo sitauciju kakvu imamo. Naravno, EPBiH se godinama neodgovorno ponašala, pogotovo u odnosu prema rudnicima.

U pokušaju da koliko-toliko stabilizuje lošu finansijsku situaciju u Elektroprivredi Bosne i Hercegovine, menadžment ove javne kompanije odlučio je prošle sedmice da krene u proces povećanja cijena električne energije.

Kako tvrde u EPBiH, za 60 posto domaćinstava ostat će ista cijena struje. Edhem Bičakčić, nekadašnji premijer Federacije i nekadašnji generalni direktor EPBiH, smatra da je povećanje bilo neminovno.

– Radi se o očekivanom potezu EPBiH. Uvođenjem blok tarifa, formiranjem tri kategorije kupaca, cijene će se približiti ekonomskim, a sve ovo je trebalo uraditi još prije nekoliko godina. Zašto? Jednostavno, ne možete prodavati jeftinije struju nego što vas košta – kaže Bičakčić za Faktor.

Upravo se čita:  Radnici BHRT-a održali protest upozorenja, moguć i generalni štrajk

Ističe kako je EPBiH jeftinu cijenu struje mogla održavati zahvaljujući izvozom struje 2021. i 2022. godini.

– U 2023. godini nije bilo izvoza zbog nedostatka uglja i sada imamo sitauciju kakvu imamo. Naravno, EPBiH se godinama neodgovorno ponašala, pogotovo u odnosu prema rudnicima.

Taj odnos nije bio na tržišnim osnovama, plaćao se ugalj koji se u konačnici nije isporučivao – naglasio je Bičakčić.

S druge strane, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je tokom današnje posjete Tuzlanskom kantonu kazao da rudari zaista daju sve od sebe.

Upravo se čita:  Komšić o najavljenom glasanju za Vukoju: SDP je u toj cijeloj priči moje najveće razočarenje

– Pojačali su proizvodnju i to je od velike važnosti za stabilizaciju elektroenergetskog sektora FBiH i kako bismo zadržali svoj energetski suverenitet te da ne bismo od izvoznika električne energije postali uvoznik – izjavio je Nikšić.

Podsjetio je da je prije dvije godine prijedlog tadašnje Vlade bio da se poveća cijena električne energije za 100 posto, pa je nakon intervencije u Parlamentu amandmanom to postavljeno na 50 posto, a zatim je sadašnja Vlada spustila na 20 posto.

– Mi smo prošle godine bili u situaciji da imamo mizerne količine električne energije za izvoz. Elektroprivreda je bila u situaciji da prodajom tih viškova može da utječe na cijene. Bez obzira na sve to, mi smo ove godine uspjeli da postavimo priču socijalnih cijena električne energije, a svako naredno povećanje će se desiti u skladu s tarifama.

Upravo se čita:  Ambasada SAD-a o Dodikovom "razdruživanju": To bi značilo kraj RS-a

Mislim da je pošteno da oni koji žele više da troše da trebaju i da plate, dok će cijena ostati ista za one koji se zadržavaju na sadašnjoj potrošnji. Sve će to ljudi najbolje vidjeti na svojim računima – objasnio je premijer.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Radnici BHRT-a održali protest upozorenja, moguć i generalni štrajk

Radnici BHRT-a održali su danas protest upozorenja kojim su željeli ukazati na katastrofalnu finansijsku situaciju u kojoj se nalaze. Predstavnici...

Još vijesti za vas