Utorak, 27 veljače, 2024

Edin Gačanin se nagodio s tužilaštvom: Za šverc 2,4 tone kokaina dobio sedam godina zatvora

Preporučeno

Presuda se odnosi na uvoz dvije pošiljke kokaina 2020. godine u ukupnom iznosu od više od 2.400 kilograma preko luka Roterdam i Hamburg i uvoz hemikalija za proizvodnju kristalnog meta.

Narkobos Edin Gačanin Tito sklopio je sporazum sa tužilaštvom u Nizozemskoj, prenosi Crime Site. Presuda se odnosi na uvoz dvije pošiljke kokaina 2020. godine u ukupnom iznosu od više od 2.400 kilograma preko luka Roterdam i Hamburg i uvoz hemikalija za proizvodnju kristalnog meta.

Sporazumno priznanje krivice je potvrdila Edinova advokatica Laura Versluis nakon izvještavanja u NRC-u (Nizozemskom vijeću za izbjeglice). Riječ je o ročištu koje je na sudu u Roterdamu održano 1. novembra, a sud je 16. novembra odobrio sporazume i osudio Gačanina na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od milion eura.

Za Gačanina se piše da je rukovodio transportom kokaina u Evropu iz Perua, posebno od 2006. nadalje. DEA je 2017. o Gačaninu iznijela informacije i okarakterisala da je vođa “Tito i Dino kartela”, tzv. “super kartela” koji je djelovao iz Dubaija i koji je sarađivao s irskim klanom Kinahan, talijanskim Raffaele Imperialeom i Ridouanom Tagijem.

Upravo se čita:  Bosanka pretukla prolaznika, tvrdi da je vrijeđao zbog njenog porijekla

Gačanin je uhapšen u Dubaiju prošle godine, kao i desetine drugih osumnjičenih. Nizozemska je tada zatražila njegovo izručenje, navodi NRC jer je, na osnovu poruka na kodiranim aplikacijama koje je dešifrovala policija, on osumnjičen za umješanost u uvoz dvije pošiljke kokaina i pošiljku hemikalija za proizvodnju kristalnog meta, za koji je sada osuđen.

Gačanin kaznu može izvršavati u Nizozemskoj, ali i u drugoj zemlji – vjerovatno Bosni i Hercegovini kao njegovoj matičnoj državi.

Upravo se čita:  Bosanac napao komšinicu u Beču: Svaku noć ili pomjera namještaj ili ima glasan odnos sa partnerom

Ministarstvo trezora SAD je u martu ove godine Gačanina stavilo na crnu listu.

– Edin Gačanin (Gacanin) jedan je od najplodnijih svjetskih trgovaca drogom. Rodom iz Sarajeva, Gačanin je vođa kartela “Tito i Dino”, koji uključuje članove njegove porodice i prijatelje iz BiH. Pored pokušaja trgovine narkoticima u više zemalja, Gačaninov kartel je umiješan u pranje novca i usko je povezan s grupom za organizirani kriminal Kinahan, transnacionalnom kriminalnom organizacijom koju je OFAC ranije sankcionisao u skladu sa E.O. 13581, sa izmjenama i dopunama E.O. 13863, zbog svoje uloge kao značajne transnacionalne kriminalne organizacije.

Upravo se čita:  Srbin mesaru pretvorio u mljekaru: “Kajmakom ubio 5 osoba, a 6 će imati doživotne posljedice uključujući bebu”

OFAC danas sankcioniše Gačanina na osnovu E.O. 14059 jer je učestvovao ili pokušao da se uključi u aktivnosti ili transakcije koje su materijalno doprinijele međunarodnom širenju nedozvoljenih droga ili sredstava za njihovu proizvodnju ili predstavljaju značajan rizik od materijalnog doprinosa.

Današnje sankcije Gačaninu usko su koordinisane sa SAD. Uprava za borbu protiv droga, Agencija Evropske unije za saradnju u provođenju zakona Europol, te zemlje Holandije, Francuske i Belgije – naveli su tada iz OFAC-a.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Keramičari naplaćivali od 10 do 12 KM po kvadratu, sada mnogo skuplje

U Bijeljini u posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova. Naprotiv, rast cijena nekretnina pratila...

Još vijesti za vas