Srijeda, 21 veljače, 2024

Edward Snowden nominovan za Nobelovu nagradu za mir

Preporučeno

Najpoznatijeg svjetskog “zviždača” Edwarda Snowdena švedski profesor sociologije Stefan Svallfors je nominovao za dobivanje Nobelove nagrade za mir, piše Daily Caller.

E. Snowden (Foto: Reuters)
E. Snowden (Foto: Reuters)

“Snowden je u herojskom činu uz veliki lični gubitak otkrio postojanje i mjerila kontrole koje je američka vlada postavila putem elektronskih komunikacija širom svijeta”, napisao je profesor Odboru za dodjelu Nobelove nagrade.

Upravo se čita:  Bosanac varao socijalni sistem Austrije: Primao pomoć a imao posao

Dodao je kako otkrivanjem tog sistema kontrole, koji nije u skladu sa nacionalnim zakonima i međunarodnim sporazumima, Edward Snowden je pomogao svijet učiniti malo boljim i sigurnijim. Kritikovao je davanje Nobelove nagrade američkom predsjedniku Baracku Obami 2009. godine te smatra kako bi ovogodišnja dodjela Snowdenu ispravila tu pogrešku.

“Pokazala bi želju da stane u odbranu građanskih sloboda i ljudskih prava, iako se tome protivi dominantna svjetska vojna sila”, napisao je Svallfors.

Upravo se čita:  Novi detalji o trovanju kajmakom koji je proizvodio Srbin u Austriji: Ljudi umirali u strašnim mukama

Obama je 2009. godine dobio Nobelovu nagradu zbog njegovih “izvanrednih napora za jačanjem međunarodne diplomatije i saradnje među ljudima”.

(Srna)

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Sve više građana odlazi u kladionice: Ne vide izlaz u radu nego u kockanju

Sve više raste broj bh. građana koji gube gomile novca na igrama na sreću. Tako je lani promet u...

Još vijesti za vas