Subota, 20 travnja, 2024

Ejub Pecar, jedna od Batkovih žrtava: Majku Dišu i bratičnu Azru ukopao sam u avliji kuće

Preporučeno

Sarajlija Ejub Pecar jedan je od onih koji su tokom 1992. godine prošli torture monstruma Veselina Vlahovića Batka, kojem se pred Sudom BiH sudi za ratne zločine u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vraca.

Trebevićka ulica: Mjesto gdje su ubijene Diša i Azra (Foto: Dnevni avaz)
Trebevićka ulica: Mjesto gdje su ubijene Diša i Azra (Foto: Dnevni avaz)

U potresnoj ispovijesti za sarajevski Dnevni avaz, Pecar govori o tome kako mu je Batko u živom štitu ubio majku Dišu i šestogodišnju bratičnu Azru.

– U svojim porodičnim kućama u Trebevićkoj ulici moja braća Sead, Omer i ja ostali smo s porodicama zbog majke koja nije željela napustiti kućni prag. Ostali smo i preživjeli horor. Jedan od upada četnika u našu kuću, koji je predvodio Miro Ždrale, desio se krajem maja 1992. Tada su nas postrojili uza zid i odnijeli nam sve što smo imali vrijedno – kaže Pecar, dodajući da je Ždrale, koji je uvijek nosio veliku sablju, došao jedan dan i uhvatio njegovog sina Amira te mu rekao da donese ključeve od auta ili će mu odsjeći ruku.

Upravo se čita:  ABC News: Izrael napao ciljeve u centralnom dijelu Irana

Ejub se prisjeća kobnog 14. juna kada je, u večernjim satima, u kuću njegovog brata u kojoj su u tom momentu boravili svi Pecari s porodicama došao i Batko sa svojom ekipom.

– Bratu je stavio cijev pištolja u usta i rekao da svi izađemo iz kuće. Pitali smo možemo li ponijeti deke jer imamo malu djecu, a on je rekao “neće vam trebati”. Dok smo išli ulicom, neko je upitao “Batko, gdje to vodiš balije”, a on je odgovorio da idemo u zatvor. Kada smo došli nedaleko od naših kuća, rekli su nam da trčimo ulicom u kojoj su uzdužno bile postavljene tenkovske mine. Bili smo živi štit jer je u blizini bila linija razgraničenja. Tada smo čuli pucnje iza leđa, vidjeli smo da na jednoj strani leži moja majka, a na drugoj sestrična Azra. Pucali su i iz kasarne “Bosut”, u kojoj su bile paravojne formacije tvz. šešeljevaca. Moja snaha Sena, majka male Azre, tada je teško ranjena – kaže Ejub.

Upravo se čita:  Vlada FBiH: Objavljen Javni poziv za projekte općina i gradova, u Budžetu osigurano 50 miliona KM

Prema njegovim riječima, tijela majke i male Azre nisu mogli odmah uzeti, već su ih do njihovih kuća u koje su vraćeni kasnije dovezli komšija Goran Sladoje i Jugović, kojem se nije mogao sjetiti imena.

– Tijela smo zamotali u najlone i ukopali ih u avliji. Bilo je užasno, to ne mogu ni ispričati, kao da ti neko kida dio tebe. Ostali smo bez majke i jednog mladog života koji je tek počeo da živi. Odlazak iz tog pakla omogućio nam je nekoliko mjeseci poslije Radoje Furtula, koji je po činu bio pukovnik u nekadašnjoj JNA – naveo je Pecar.

Upravo se čita:  Otvorena Pandorina kutija: Gdje su nestale bebe sa UKC-a RS?

Monstrum ga nije pogledao u oči

Kako kaže Pecar, već je imao priliku pred Sudom BiH svjedočiti protiv monstruma Batka.

– Htio sam da svjedočim jer je to na neki način moja satisfakcija. Kada sam pričao, monstrum me nije gledao u oči, bio je totalno miran i hladnokrvan. No, nikada neću zaboraviti šta nam je uradio – poručio je Pecar.

(Dnevni avaz)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji...

Još vijesti za vas