Srijeda, 21 veljače, 2024

Ekonomista Faruk Hadžić: Neće biti vanrednog usklađivanja penzija

Preporučeno

Podsjetio je da je usklađivanje penzija vrlo jasno precizirano Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Ekonomista Faruk Hadžić odgovarajući na pitanje jednog od gledatelja u emisiji Odgovorite ljudima – hoće li se i koliko penzije povećavati – kazao je da su očekivanja da će naredne godine redovno usklađivanje biti od pet do sedam procenata.

Podsjetio je da je usklađivanje penzija vrlo jasno precizirano Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju.

-Vi imate tačnu formulu koja govori o redovnom i vanrednom usklađivanju. Kada je u pitanju redovno usklađivanje, još uvijek nemamo završenu fiskalnu godinu da možemo reći koji će to biti parametri, ali mogu okvirno reći na osnovu ekonomskih kretanja trendova, redovno usklađivanje neće biti ispod 5 procenata, ali ne bi trebalo preko 7″, pojasnio je on.

Upravo se čita:  Danas "udara" prvo džemre: Evo šta to zapravo znači

Dodaje i da je loša vijest da vanrednog usklađivanja neće biti.

Faruk Hadžić

-Neće biti ispunjene zakonske mogućnosti da dođe do vanrednog usklađivanja jer realna stopa BDP-a će biti ispod one koja je propisana zakonom. Dakle, ekonomska aktivnost u ovoj godini je značajno usporila i to, nažalost, znači da penzioneri neće moći imati vanredno usklađivanje”, rekao je Hadžić.

Upravo se čita:  Vraćanje obaveznog vojnog roka u BiH: Evo šta kažu političari

Ističe da, pored redovnog usklađivanja, Vlada FBiH može možda na proljeće da donese određenu odluku i isplati pomoć penzionerima.

-Mislim da bez ikakvih problema budžet FBiH u narednoj godini može podnijeti barem 100 KM dodatne pomoći”, objašnjava on.

Dodao je i da, prema trenutnim ekonomskim indikatorima, minimalna plata bi mogla naredne godine biti do 650 KM, piše Federalna.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Poslodavci u FBiH insistiraju na zakonu o zapošljavanju stranaca, ali i da se “srede” evidencije nezaposlenih

Na sastanku predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženja poslodavaca FBiH koji je održan danas u Sarajevu, zaključeno...

Još vijesti za vas