Subota, 13 srpnja, 2024

Elektroprivreda BiH: Nismo mogli spriječiti nestanak struje, problem je nastao izvan BiH

Preporučeno

Sve aktivnosti uposlenici Elektroprivrede BiH poduzimali su uz stručno provođenje sigurnosnih mjera na zaštiti proizvodnih i distributivnih postrojenja čime su izbjegnuta njihova oštećenja i omogućeno vraćanje u režim rada.

Nakon jučerašnjih problema u elektroenergetskim sistemima BiH, Crne Gore, Hrvatske i Albanije, svi kupci Elektroprivrede BiH uredno su snabdjeveni električnom energijom. Iz ove kompanije ističu da je problem nastao izvan BiH i da ga oni nisu mogli spriječiti.

Postrojenja hidroelektrana na Neretvi, blokovi u termoelektranama Tuzla i Kakanj su trenutno u pogonu prema planiranom režimu rada. Elektroenergetski sistem BiH je restauriran i stabilizovan, i ponovo radi u punom kapacitetu, navode iz kompanije.

Ispad i poremećaj na elektroenergetskoj mreži, koji se 21.06.2024. godine u 12:25 sati dogodio izvan BiH, doveo je do potpunog zastoja rada proizvodnih postrojenja Elektroprivrede BiH i obustave napajanja električnom energijom. “Zahvaljujući iskustvu, profesionalnom djelovanju i brzoj reakciji uposlenika Elektroprivrede BiH, oko 13:30 sati postrojenja hidroelektrana na Neretvi su postepeno puštana u pogon”, naveli su iz Elektroprivrede. Istovremeno su, kažu, vođene su intenzivne radnje na ponovnom osposobljavanju za rad postrojenja u termoelektranama u Tuzli i Kaknju i njihovo postepeno vraćanje u proizvodnju.

“Elektroprivreda BiH nije mogla spriječiti ovaj problem, jer je nastao van granica naše zemlje, ali smo poduzeli sve da što prije stabiliziramo sistem. Sve dežurne ekipe su bile na terenu, sve proizvodne kapacitete smo stavili u puni pogon, i angažovali i dodatne kapaciteta. Na tržištu smo kupili i dodatne količine električne energije kako bi građanima u što kraćem roku osigurali uredno napajanje. U roku dva do tri sata od početka poremećaja, uspostavili smo normalno snabdijevanje za sve naše kupce”, navodi Sanel Buljubašić, generalni direktor Elektroprivrede BiH.

Sve aktivnosti uposlenici Elektroprivrede BiH poduzimali su uz stručno provođenje sigurnosnih mjera na zaštiti proizvodnih i distributivnih postrojenja čime su izbjegnuta njihova oštećenja i omogućeno vraćanje u režim rada.

Elektroprivreda BiH je u komunikaciji s Elektroprijenosom BiH i Nezavisnim operatorom sistema BiH, vršila postepeno opterećenje mreže, koordiniranim podizanjem proizvodnje i snabdijevanja kupaca.

“Zahvaljujemo se brzoj i adekvatnoj reakciji svih službi koje su radile na rješavanju ovog problema. Pravovremenom reakcijom su spriječeni kvarovi i havarije na ključnoj infrastrukturi, kao i brojne druge posljedice koje bi duži prekid snabdijevanja izazvao, od problema u bolnicama do snabdijevanja građana vodom. Ovakve situacije se povremeno dešavaju i ne možemo ih spriječiti ali možemo raditi na dodatnom jačanju stabilnost elektroenergetskog sistema BiH i unapređenju sistema automatskih zaštitnih mehanizama, koji bi ograničili širenje i ublažili posljedice”, naglašava Buljubašić.

Ispadi i poremećaji na elektroenergetskoj mreži koji su se dogodili izvan BiH i izazvali prekid u proizvodnji i distribuciji električne energije i u našoj državi, dovodeći posljedično do niza problema u odvijanju svakodnevnog života, iznova su ukazali na značaj očuvanja integriteta i operativne stabilnosti sistema.

“U periodu kada se suočavamo s ekstremno visokim temperaturama, potrošnja električne energije se značajno povećava, što predstavlja opterećenje za mrežu. Elektroprivreda BiH upućuje apel svojim kupcima da energiju koriste efikasnije, kako bi bili izbjegnuti problemi u njenoj proizvodnji i distribuciji do krajnjih potrošača”, istaknuto je u saopćenju Elektroprivrede BiH.

Iz kompanije su potvrdili da totalni raspad sistema s kojim smo bili suočeni zbog problema izvan naše zemlje, u BiH nije zabilježen u posljednjih nekoliko decenija. Crnogorci su ranije kazali kako ne pamte ovakav nestanak 30 godina, još od rata.

“Totalni raspad sistema” je inače stručni naziv za situaciju u kojoj je sva proizvodnja prekinuta i nema snabdijevanja električnom energijom iz eksternih interkonekcija. Kvarovi na elektroenergetskoj mreži se povremeno dešavaju u cijelom svijetu i ne mogu se spriječiti, ali se može unaprijediti sistem zaštite i brže restauracije sistema.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je Željko iz Loznice koji će Mostarcu Adnanu donirati dio jetre

U najtežim životnim trenucima, stvaraju se najljepše ljudske priče. One koje vraćaju vjeru da ipak dolaze ljepša vremena. Vremena...

Još vijesti za vas