Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Elektroprivreda BiH već u gubitku od 50 miliona KM, kažu da je to jer struja ne poskupljuje

Autor:Fena

Preporučeno

Nisu komentarisali da su ugalj platili 25 miliona KM više od predviđenog?! Nisu naveli da su Stanarima platili 1,7 miliona KM, a Lageru čak 24 miliona KM više od procijenjene vrijednosti

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, u periodu januar-septembar 2023. ostvarila je negativan finansijski rezultat u iznosu cca 50 miliona KM, saopćeno je iz te kompanije.

Trend negativnog poslovanja uzrokovanog energetskim, cjenovno-troškovnim i drugim okolnostima, bit će nastavljen i do kraja godine.

Finansijski gubici kompanije čije je funkcionisanje od fundamentalne važnosti za očuvanje integriteta i stabilnosti elektroenergetskog sistema posljedica su poremećaja na tržištu električne energije, značajnog smanjenja obima tržišne prodaje i nemogućnosti ostvarenja projeciranih prihoda u oblasti trgovine.

Negativno poslovanje

Negativno poslovanja uzrokovano je prvenstveno kontinuiranim smanjenjem isporuka uglja iz rudnika Koncerna EPBiH u periodu 2020-2022. godina, koje je nastavljeno i do septembra ove godine, povećanjem cijene uglja i troškova njegovog prijevoza, smanjenjem proizvodnje električne energije i bilansnih viškova kojima su, plasiranjem na tržištu, nadoknađivane razlike u odnosu proizvodna-prodajna cijena za javno snabdijevanje.

Upravo se čita:  Nikad ranija berba borovnica: Cijena od 12 do 14 KM po kilogramu

Cijene električne energije u okviru javnog snabdijevanja koje su aktuelne od 1. januara 2015. godine do sada bile su uz pouzdanost u Elektroprivredu BiH i stabilno snabdijevanje koje je kompanija garantovala presudan faktor u opredjeljivanju kupaca za povećanje potrošnje električne energije za potrebe grijanja i hlađenja.

Ovaj trend koji se posebno manifestovao u vrijeme globalne energetske krize i nekontrolisanog rasta cijena drugih energenata zadržan je i s tendencijom je povećanja upravo zbog tarifnih stavova koji su prema istraživanjima Eurostata među najnižim u Evropi.

Upravo se čita:  Ovo se nikako neće svidjeti Miloradu Dodiku; Srbi iz FBiH jasno poručili: BiH se ne može cijepati!

Na finansijsko poslovanje kompanije odrazilo se i limitiranje ili ograničavanje rasta cijena u okviru tržišnog snabdijevanja na maksimalnih 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, koje je na snazi od januara 2022. godine.

Elektroprivreda BiH je u februaru ove godine informisala Vladu FBiH i resorno ministarstvo o sagledavanju finansijskog položaja kompanije za period februar-decembar 2023. godine, uz navođenje uzroka koji bitno utiču na poslovanje. Vlada FBiH i resorno minisitarsvo su informisani o neizbježnom negativnom finansijskom poslovanju kompanije u toku godine.

Upravo se čita:  Sejo Brajlović traži tri konobara i tri majstora na roštilju: "Plata 2.000KM + bakšiš"

Negativni finansijski efekti

Uprkos navedenim i drugim razlozima koji su predstavljali opterećenje u funkcionisanju kompanije i izazvali negativne finansijske efekte, Elektroprivreda BiH je obezbjeđivala stabilno i pouzdano snabdijevanje svojih kupaca električnom energijom bez reduciranja u isporuci, izmirivala sve zakonom propisane obaveze i ugovorene obaveze kupcima i dobavljačima.

Izdvajamo

Izdvajamo

Specijalci MUP-a uspjeli doći do vozila i djevojke (25), ljekari samo mogli konstatovati smrt

Iz rijeke Une izvučeno je tijelo 25-godišnje vozačice, a nakon teške saobraćajne nesreće koja se sinoć dogodila na magistralnom...

Još vijesti za vas