Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

Elektroprivreda uputila poziv javnim emiterima da usaglase stavove i dostave potpisan ugovor

Preporučeno

Elektroprivreda BiH je svjesna činjenice da put BiH u Evropsku uniju nije moguć bez održivog i nezavisnog javnog RTV servisa i izražava punu spremnost da se odazove pozivu na nastavak saradnje sa RTV servisima.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine poziva javne emitere na usaglašavanje stavova i nastavku saradnje na naplati RTV takse.

“Elektroprivreda BiH svjesna važnosti javnih RTV servisa na raspolaganju je rukovodstvima javnih servisa u Bosni i Hercegovini, iskazujući spremnosti da nastavi poslovnu saradnju i ispunjavanje obaveza na prikupljanju RTV takse kroz ugovorni odnos uz poštivanje zakonskih odredbi”, ističu iz ovog preduzeća.

Navode da je nakon zajedničkog sastanka s predstavnicima BHRT i RTVFBiH na kojem su izneseni oprečni stavovi emitera Elektroprivreda BiH ponovo uputila poziv ugovornim stranama da usaglase stavove i dostave potpisan Ugovor ili Aneks na Ugovor o poslovnoj saradnji na naplati RTV takse.

Upravo se čita:  SIPA pretresa i hapsi u Sarajevu: Privedena jedna osoba, "pala" pošiljka sa 22 kg speeda

“Razumijevajući ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze bosanskohercegovački javni radiotelevizijski servisi, JP Elektroprivreda BiH je u prethodnom periodu dala značajan doprinos njihovom opstanku kroz ugovor (i pripadajuće anekse kojim se isključivo produžio rok trajanja ugovora) na prikupljanju RTV takse s ciljem privremenog rješavanja finansiranja RTV servisa”, kažu iz Elektroprivrede BiH.

Elektroprivreda BiH je, dodaju, svjesna činjenice da put BiH u Evropsku uniju nije moguć bez održivog i nezavisnog javnog RTV servisa i izražava punu spremnost da se odazove pozivu na nastavak saradnje sa RTV servisima.

Upravo se čita:  Jeziva poruka stigla u sarajevsku osnovnu školu: 'Postavio sam eksploziv, čujem glasove u glavi'

“Naplata RTV takse na području Federacije BiH je kompleksno pitanje, koje je dosada bilo predmetom tripartitnog ugovora uz saglasnost sve tri strane prilikom njegovog nastajanja i ni na koji način ne zavisi, niti predstavlja zakonsku obavezu JP Elektroprivreda BiH. U tom smislu, JP Elektroprivreda BiH i dalje stoji na raspolaganju da u ime javnih emitera, na računima za električnu energiju iskazuje iznos za RTV taksu, uz zaključenje ugovora, a uvažavajući odredbe Zakona o Javnom servisu radio- televizije FBiH i Zakona o javnom radio-televizijskom sistemu BiH”, zaključuju iz Elektroprivrede BiH.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon teškog poraza od Želje: Hoće li Rožman ostati trener Sarajeva

Trener fudbalera Sarajeva Simon Rožman govorio je o svom statusu na klupi tima nakon poraza u gradskom derbiju od...

Još vijesti za vas